Pod odborným dohledem se dílna otevírá dětem dvakrát týdně a představuje pro rodiče jedinečnou příležitost zajistit dětem hlídání spojené s kreativní tvorbou v příjemném prostředí.

Projekt Letní kreativní dílny pro děti vymyslela tento rok paní Hanka Veselá, pořadatelka dílen a certifikovaná šperkařka. „Nápad uspořádat dílny pro děti přišel před letošními prázdninami. Dílna funguje dvakrát týdně, vždy v úterý a ve čtvrtek od 9.00 do 13.00 hodin. Je určena dětem od šesti let. Pro rodiče je dílna možností, jak pro sebe získat několik hodin volna a zároveň umožnit dětičkám kreativní činnost. V rámci dílny vytváříme dekorativní a ozdobné předměty, které mají i praktické využití. Hodně pracujeme s filcem, například dnes vyrábíme ozdobné skleničky na pastelky," popisuje činnost na úterní dílně paní Veselá.

Děti pracují v malých skupinkách, maximální počet dětí je osm. Pořadatelka dílny dětem s výrobou pomáhá, radí a poskytuje neustálý dohled.

Dílny se konají v příjemném prostředí obchůdku na stříbrském náměstí, který paní Veselá od března letošního roku provozuje. Pro zpestření mají děti k dispozici i dětský koutek a hračky. Většinu času ale tráví zaujaty vyráběním dárečků a originálních výrobků, které si pak samozřejmě odnesou domů.

„Kromě klasických obrázků, které děti rády malují, zkoušíme někdy i netradiční výtvarné techniky, například malování horkým voskem, odborně zvané enkaustika," pokračuje paní Veselá. „Veškeré výtvarné potřeby jsou k dispozici přímo zde na obchodě, kde je možné si je i zakoupit. Kromě dílniček pořádám také totiž kurzy pro dospělé, zaměřené na výtvarnou činnost a práci s papírem, plátnem a dalšími materiály."

Pořadatelka kurzů se věnuje také výrobě šperků, které v obchůdku nabízí k prodeji. Rovněž lektoruje kurzy smaltování šperků. Kurzy jsou určeny pro širokou veřejnost. Jak paní Veselá sama říká, „není potřeba výtvarného nadání, k výrobě stačí jen nadšení a chuť něco vytvořit".

Kreativní dílny pro děti probíhají každé úterý a čtvrtek ve Stříbře na náměstí v prostorách objektu realitní kanceláře, za kterým je umístěn obchod paní Veselé. Děti je možné na dílnu přihlásit jednoduše buď přímo na místě, či přes Facebook nebo webové stránky paní Veselé. Dílny budou probíhat po celé léto, až do 28. srpna.

Sandra Štollová