Na čtyři sta návštěvníků zavítalo o víkendu do jízdárny ve Světcích. Pro děti i dospělé byly připraveny komentované prohlídky, a kdo přišel, mohl vidět jízdárnu doslova od sklepa po půdu. Stalo se tak u příležitosti tachovských Historických slavností.

Navíc letos do Světců přijeli i koně, které tak umocnili atmosféru dávné doby, kdy objekt sloužil svému účelu. Průvodce Pavel Voltr přítomným  přiblížil slovem i obrazem jak zlatý věk jízdárny tak také období, kdy byla těsně před zřícením a provedl je téměř všemi místnostmi. „Aby lidé pochopili a poznali, co se v nich nacházelo a k jakému sloužily účelu a jak vlastně ta budova byla promyšleně postavená," řekl Deníku Pavel Voltr. Podle něj návštěvníky velice zaujali právě živí koně, zapůjčené na akci z oldřichovské stáje. „Také se hodně líbilo dobové oblečení dětí, které byly v jednotlivých místnostech. Je to vždy nejlepší, když se o něčem mluví a lidé to hned i vidí."

Dvě prohlídky si mohly užít i děti, protože právě pro ně byl přizpůsoben text komentáře. „Vypouštíme trochu historii a povídání o architektuře. Povídáme v pohádkách, aby výklad děti pochopily a udělaly si představu, jak to dříve vypadalo," vysvětlil průvodce.

Koně dorazili  z Oldřichova. „Zážitek to byl určitě zajímavý a nezapomenutelný," popsala Eva Ludvíková, která přivedla jednoho z koní.

Jízdárna si v posledních letech při historických slavnostech drží stabilní počet návštěvníků kolem 400 a maximální počet na jednu prohlídku je do 60 lidí. Další komentované prohlídky budou 14. září při Dnech evropského dědictví a pak ještě 8. listopadu.