VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do piva přidali čerstvý zelený chmel.
To je v České republice poměrně vzácný jev

Chodová Planá – Návrat o desítky let zpět. Tak lze několika slovy podle obchodního ředitele Jiřího Plevky charakterizovat krok, k němuž se rozhodli v rodinném pivovaru v Chodové Plané.

3.9.2014
SDÍLEJ:

Jiří Plevka a chmelař Jiří Vent se symbolickou chmelovou ratolestí. Foto: DENÍK/Jiří Kohout

Do várky zimního pivního speciálu totiž přidali v úterý odpoledne čerstvý zelený chmel, který ještě několik hodin předtím rostl na štoku v žatecké chmelařské oblasti.

„Pro nás je to slavnostní den. Přelom srpna a září je pro nás obdobím, kdy vaříme jedno ze speciálních piv, které se pak objeví na předvánočním trhu. Letos jsme se rozhodli vrátit o několik desetiletí zpátky a pokusit se uvařit pivo tak, jak se vařilo před desetiletími, a to se zeleným chmelem, který se čerstvě dovezl přímo z chmelnice," vysvětlil Deníku Plevka.

Zelený chmel se totiž nedá dlouhodobě skladovat, během několika hodin začíná schnout a ztrácí tak svoje typické aroma. „To je i důvod, proč zelený chmel přidáváme do várky. Výsledkem bude vysoce aromatické pivo, které bude tímto aroma zajímavé a odlišné od speciálů, které náš pivovar nabízí," dodal.

Na trhu se pivo objeví na přelomu října a listopadu a vznikne kolem 40 tisíc lahví. V sudech se expedovat nebude. Chmel, jak vysvětlil Plevka, se při výrobě piva běžně dává ve třech dávkách. Část dává nápoji hořkost, část je určena výhradně pro aroma. Chmel, který je určený pro aroma, se přidává v závěru chmelovaru, aby vařením aroma nevyprchalo.

„Vařiči, kteří tento speciál vaří, říkají, že se vrátili do dob, kdy se učili a kdy se používal hlávkový chmel. Dnes se s něčím podobným v pivovarech téměř nikdo nesetká," uvedl ředitel.

Čerstvý chmel přivezl do Chodové Plané chmelař Jiří Vent. „Příležitost uvařit pivo ze zeleného chmele se naskytne pouze jednou za rok při sklizni. Hlávky chmele musí být v průběhu několika hodin usušeny, jinak se znehodnotí. Takže možnost uvařit pivo z čerstvého chmele trvá tedy pouze několik dní v roce," vysvětlil.

Pivovar v Chodové Plané patří podle chmelaře k výjimkám. „V České republice tuto možnost, přidat do várky čerstvý chmel, mnoho pivovarů nevyužívá. Je to velmi zřídka i ve světě, kdy to využívají logicky pivovary, které leží poblíž chmelnic," uvedl.

Autor: Jiří Kohout

3.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Představení nového loga a tabule v rámci projektu záchrany Böttgerova sloupu ve spolupráci s německou firmou v rámci projektu Böttger.

Obora představila logo s Böttgerovým památníkem

Jedním z cílů záchranných složek byl také požár valníku mezi Stříbrem a Těchlovicemi.

Čtvrtek na Stříbrsku: Dvě dopravní nehody a požár valníku se slámou

Bouřka se silným větrem zaměstnala hasiče v celém kraji

Plzeňský kraj - Hasiči odstraňovali padlé stromy a větve na více než třiceti místech.

OBRAZEM: Setkání s indiány vystřídalo kroužkování ledňáčků

Tachovsko – Společnému soužití člověka s přírodou se věnoval příměstský tábor s Dětským domovem Domino Plzeň.

Petr Ardeleanu bude v sobotu pískat na Baníku

Tachovsko – Ve čtvrtém kole nejvyšších fotbalových soutěží nebudou chybět ani jména všech tří Tachováků, kteří v nich působí. Dva z nich se vydají na Moravu.

Rozhodne již Stříbro o motokrosových titulech?

Stříbro - Neděle 20. srpna bude na motocyklovém závodišti ve Stříbře patřit atraktivnímu programu BUKSA/ADOS Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení