Kdo je pořadatelem akce?

Pořádá ji Ministerstvo kultury ČR prostřednictvím útvaru pro neprofesionální umělecké aktivity Nipos – Artama Praha. Já jsem pak byl pověřen zajištěním programu semináře a dalšími záležitostmi.

Kdo se této akce zúčastní?

Do Tachova přijede asi pětatřicet sbormistrů z celé České republiky. Jsou to ti, kteří s prací s dětskými sbory začínají nebo mají o tuto problematiku zájem.

Je v České republice stále dost lidí, kteří mají zájem vést pěvecké sbory?

Podle mých informací ano, těchto seminářů se zúčastňuje pravidelně mezi 35 až 50 začínajících sbormistrů.

Proč byl vybrán právě Tachov a vy?

Pro tento seminář je vždy vybíráno místo, kde je fungující a úspěšný sbor, jehož sbormistr je pověřen vedením semináře.

Tato akce je pořádána pravidelně?

Ano, třídenní seminář se pořádá Nipos – Artama dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim. O prázdninách se pak koná podobná ale delší akce. Před několika lety, tuším že před osmi, už jsme tento prázdninový seminář v Tachově také pořádali.

Co všechno jste pro účastníky připravili?

V programu jsou především praktické ukázky a praktické nácviky. Většinu nácviků povedu já. Jako host zde bude přednášet profesor Jiří Štrunc z Karlových Varů. Kromě přednášek a semináře budou moci účastníci v sobotu dopoledne vidět praktickou ukázku práce s přípravkou, kterou vede Jana Válová.

Jak bude vypadat praktický nácvik? Budete mít k dispozici Tachovský dětský sbor?

Ne, jakýsi demonstrační ukázkový sbor vytvoří sami účastníci semináře. Každý z nás má jiný systém práce. Sami si tak na vlastní kůži vyzkouší, jak práce s dětmi vypadá.

Jak bude o účastníky postaráno?

Ubytování máme zajištěné v hotelu. Seminář se bude konat ve zkušebně ve mlýně. Se stravováním nám vyšly vstříc ochotné kuchařky ze školní kuchyně Gymnázia Tachov.

Uvidí a uslyší účastníci semináře Tachovský dětský sbor?

Připravili jsme pro ně koncert hlavního sboru. Uskuteční se v sobotu ve společenském sále Mže od 18 hodin. Na koncert jsme pozvali i rodiče sborových dětí.

Kdy seminář končí?

V neděli v poledne, kdy všichni účastníci dostanou osvědčení o absolvování semináře.