Čeští zemědělci si stěžují na česká jatka a odběratele jatečního dobytka. Proto stále častěji přijíždějí do Čech zahraniční odběratelé, kteří tu nakupují ve velkém. „S českými odběrateli jsme v minulosti měli špatné zkušenosti. V poslední době se ale čeští odběratelé přizpůsobují. Konečně s námi začali jednat o cenách a podmínkách. Se zahraničím neobchodujeme přímo, ale přes české prostředníky,“ řekl nám Vladislav Moravec, předseda zemědělského družstva Vlčák v Černošíně.

Jiní zemědělci ale mají stále v masokombinátch neuhrazené pohledávky. Proto se vůbec nebrání prodat dobytek překupníkům, kteří platí hned. Na Tachovsku je řada zemědělců, kteří takto řeší své finanční problémy. Dobytek prodají překupníkům a nebo přímo odběratelům v Německu. „Je na ně spolehnutí a víme, že peníze určitě dostaneme. Na tom, že se některá družstva dostala do platební nechopnosti a dluhů, má svůj podíl i to, že čeští odběratelé mají prodlevy ve splatnosti faktur a ty mocně narůstají,“ míní zemědělci.

„Víme o tom, že některý dobytek končí v cizině. Například v Německu dostanou o několik procent více za kilo masa, než v Čechách. U krav je tato cena přibližně o pět až osm korun vyšší za kilogram živé váhy,“ říká předseda Okresní agrární komory Stanisalv Eberle. Provozovatelé porážek jatečního dobytka na západě Čech však v poslední době menší zájem ze strany zemědělců o jejich služby nepozorovali a odliv českých krav do zahraničí nemá na jejich provoz prý žádný vliv.

Glosa autora je zde