Film točí Libor Marek s kolegou Josefem Babkou a postupně už nasbírali tisíce záběrů.

Malou roli si střihl i černošínský starosta Miroslav Plincelner.

Minulý týden padla téměř poslední klapka. A co čeká filmaře nyní?

To nám osvětlil Libor Marek. „Během svátečního dopoledne 17. listopadu nás čekaly dotáčky, které jsme v září bohužel nestihli. První na řadě byl bývalý hospodářský dvůr Wolfsberg, kde na počátku 19. století mělo být několik kamenných domů. Víme o hájovně, panském ovčínu a střižně vlny. I přes nepříjemné podzimní počasí se nám podařilo zachytit zbytky budov, sklepy a dokonce i rybníček, který sloužil k napájení hospodářských zvířat. Poté jsme hledali místo šibenice. Díky starým mapám zjišťujeme, že černošínské popraviště se nacházelo nad dnešní cestou z Černošína k Plané. Šibenice nebyla zděná, ale dřevěná. V její blízkosti rostl strom spravedlnosti, jenž se spojován s jednou místní pověstí. Poslední dotáčka proběhla v černošínském muzeu, kde archeolog Tomáš Mařík popsal nálezy z hradu Volfštejn. Především prejzy, kachle, šipku do kuše a gotické klíče," říká režisér Marek.

Filmový dokument se bude jmenovat Hrad Volfštejn a vyjde v edici Zříceniny neprávem opomíjené. Jedná se už o pátý počin autorské dvojice Libor Marek – Josef Babka.

A na otázku, jestli vše probíhá hladce, na to se „rejža" jen pousmál. „Kdo někdy fotil nebo točil video ví, že nikdy nic hladce nejde. Zvláště ne na prahu zimy. Vše závisí na počasí, a to dnešní nebylo zrovna slunečné. V září to byla „jiná káva". Co se týče improvizace, tak autor, stejně jako moderátor ji musí ovládat. Uvedu jeden případ za všechny. Zkuste natočit starý kostel v Černošíně, který už neexistuje. Anebo Jana z Volfštejna, který žil v polovině 15. století. Někdo by řekl neřešitelné. A přesto díky nápadům vše máme lidově řečeno pod střechou," smál se Libor Marek.

Co se bude odehrávat s natočeným materiálem? „Natočený materiál se musí nejprve vytřídit. Vybereme nejlepší a nejpovedenější scény. Ve studiu – náš obývací pokoj zhotovíme takzvané „spojovačky", neboli čtený komentář. Dále otevřeme scénář a budeme vše skládat kousek po kousku. Kromě hraných a moderátorských záběrů diváci uvidí staré kresby hradu, staré fotografie, pověsti a také exkluzivní pohled z ptačí perspektivy. Rád bych touto cestou poděkoval šerm-divadlu Clatonia z Klatov, především vedoucímu Petru Kepkovi. Za prvé, že s námi strávili super víkend na hradě Volfštejn a za druhé, že pomohli natočit scény do filmu. Dokument to oživí a divák bude mít pocit, že se vrátil do minulosti.

Zatím nechci přesně uvést datum premiéry, ale pravděpodobně kolem poloviny června 2017. Pěkné by bylo třeba na Svatojánskou noc. Místo je jasné – Černošín. V případě pěkného počasí by premiéra mohla proběhnout na farní zahradě u muzea. Film později vyjde i na DVD. Chystáme i doprovodný program. Výšlap na zříceninu, představení modelu hradu, ohňovou show a další překvapení. Zkrátka v červnu se do Černošína a na Volfštejn vrátí středověk," dodal závěrem za celý filmový štáb Libor Marek.

Martina Sihelská