Pokud pomineme zavedené obchody a hypermarkety, setkáváme se i se stánkovým prodejem nebo nás může prodávající oslovit přímo na ulici. Často také podomní obchodníci zavítají přímo do našeho domova. „Je dobré mít na paměti, že ne všichni prodejci jsou poctiví. Někteří naopak dokáží velmi dobře vytěžit ze situace a často se i specializují na skupiny obyvatel, které se nemohou adekvátně bránit,“ uvedla Martina Kohoutová mluvčí policejní správy západočeského kraje. „Pachatelé využívají jejich horší tělesné kondice, menší obezřetnosti a naopak větší důvěřivosti. Policejní statistiky se proto stále plní případy, kdy objektem napadení je senior,“ konstatovala.

Nepoctiví prodejci pod nějakou záminkou, například ukázky zboží - pokrývky, nádobí, hodinek, elektroniky se vetřou do bytu. Odvedou majitelovu pozornost a ten teprve až po jejich odchodu zjistí, že byl okraden. „Rozhodně je lépe těmto situacím předcházet a svým opatrným chováním nedat podvodníkům příležitost,“ informovala Kohoutová. Několik rad na závěr. Nikdy neotvírejte dveře, když nevíte, kdo je za nimi.

Do bytu vpusťte pouze ty, které znáte, nebo kdo se vám důvěryhodně prokáže. Pokud žijete osaměle, mějte na dveřích a schránce jmenovku v množném čísle nebo v mužském rodě. Ke dveřím si pořiďte panoramatické kukátko a pojistný řetízek. Nevěřte každému, kdo vás požádá o pomoc. Nedávejte se do řeči s cizími lidmi a neposkytujte jim informace o sobě či sousedech. V případě, že vás někdo obtěžuje na ulici a nedá se odbýt, neváhejte požádat kolemjdoucí o pomoc.