V pořadí už třináctý ročník festivalu Dveře jízdárny dokořán připravilo Městské kulturní středisko Tachov. Ačkoli festival se bude konat od června do září, program je připraven a kulturní středisko jej představilo včera.

Stalo se zvyklostí, že program zahajuje významná osobnost hudebního života. Loni to byl Jiří Stivín, předtím Laďa Kerndl, v dalších předcházejících ročnících řada dalších osobností, včetně zahraničních. Nejinak tomu bude letos. „První koncert se uskuteční 14. června a spolu s komorním orchestrem Quattro na něm vystoupí přední operní pěvec Štefan Margita," informovala pracovnice programového oddělení MKS Petra Maroszová. Program, se kterým se Margita představí, se jmenuje Funiculi, funiculá a bude sestaven především z operních melodií.

Další vrchol letošních Dveří jízdárny dokořán bude 24. a 25. července, kdy se v jízdárně odehraje premiéra královské barokní opery Costanza e Fortezza. „Budou to dvě představení. Dále připravujeme výstavu barokních kostýmů, která bude pravděpodobně samostatným doprovodným programem k opeře," doplnila Maroszová. Opera je součástí oficiálního programu EHMK Plzeň 2015.

Celkem sestává letošní festival z pěti koncertů, tři z nich jsou doplněny výstavami. Například 23. srpna to bude ragtime s výstavou klobouků, 6. září pak serenáda dechových nástrojů s výstavou fotografií.