VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dýmka je malé umělecké dílo, proto je dělám hlavně sobě pro radost

Tachov – Práci se dřevem se Bohuslav Turner z Obory na Tachovsku věnoval celý život. Poslední léta byl pilařem. Teď vyrábí dýmky. Ale, jak sám říká, především pro svoji zábavu.

1.2.2011
SDÍLEJ:

Bohuslav Turner s kolekcí svých vlastnoručně vyrobených dýmekFoto: DENÍK/Jiří Kohout

Jak dlouho patří dýmky k vašim zálibám?

Sbírám je už od svých sedmnácti let. Považuji totiž dýmku za malé umělecké dílo, proto jsem se o ně začal zajímat. A když jsem zjistil, že moje sbírka je dostatečně velká, ale stále chybí některé kusy, které by mne zajímaly, začal jsem dýmky vyrábět sám.

Kolik odhadujete dýmek ve své sbírce?

Řekl bych, že je jich kolem sto čtyřiceti.

Kupoval jste si dýmky vždycky nové, nebo jste třeba jezdil po burzách, či hledal po inzerátech nějaké unikátní kusy?

Ne, kupoval jsem si vždycky úplně nové dýmky, abych si je mohl zakouřit a pak uložit do stojánku.

Teď se věnujete i výrobě dýmek. Kolik času zabere vytvoření jedné dýmky?

To je podle složitosti. Ale tak jeden až dva dny, počítáme–li osmihodinovou pracovní dobu jako jeden den. A je to včetně náustků. Ty sice získávám jako polotovar, ale pak se vybrušují do požadovaného tvaru.

S jakým materiálem pracujete?

Používám dřevo brear, tedy vřesovec, který roste podél evropského pobřeží Středozemního moře. S jiným materiálem nepracuji, používám výhradně tento vřesovec. Snažím se totiž o kvalitní a funkční dýmky a k tomu je tento druh dřeva nejvhodnější.

A jaké materiály se používají na ostatní části dýmky?

Ostatní materiály jsou víceméně doplňkem, používají se na náustky, víčka. Je to třeba slonovina, rohovina, mosaz, stříbro a jiné.

A proč pracujete zrovna se vřesovcem na výrobu hlavní části dýmky?

Kromě toho, že je to nádherné dřevo s pěknou kresbou, má také příznivé vlastnosti. Jeho zápalná hodnota je na hranici šesti set stupňů. Dýmka se tedy při kouření nepropaluje, což je velice důležité.

Jak se takové dřevo připravuje pro použití k výrobě?

Vřesovec se musí kompostovat, máčet, sušit. Zraje určitou dobu, než se nařežou přířezy pro použití ve výrobě dýmek. Celý proces trvá asi dva roky.

Používáte nějaké speciální nástroje?

Dýmky vyrábím pomocí různých nástrojů. Tvar si musím vymyslet a pak jej vysoustružím.

Jak náročná je technicky výroba dýmky? Vyžaduje se přesnost, nebo se ponechává na fantazii výrobce?

Tvar dýmky si mohu vymyslet, ale samotná tabáková komora a kouřový kanál vyžadují naprostou přesnost. Musejí se vyvrtat naprosto přesně. A pak je třeba dýmku dobře zakouřit. To vyžaduje trpělivost, ale to už je věc samotného kuřáka.

Vy kouříte dýmky už desítky let. Co byste kuřákům, kteří začínají s novou dýmkou, poradil?

Tak dýmka by se měla kouřit jednou denně. Ze začátku by se měla plnit tabákem do jedné třetiny, později se tabák může přidávat a po desátém až dvanáctém kouření ji můžete naplnit celou.

Je mezi dýmkami, které jste vyrobil, nějaká, na kterou jste mimořádně pyšný?

Je několik dýmek, na které jsem mimořádně pyšný. Třeba zrovna ta, kterou kouřím teď. Myslím, že se povedla a má úžasně nádhernou kresbu dřeva.

Autor: Jiří Kohout

1.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve Ctiboři se konal tradiční Memoriál Františka Žejdla a Memoriál Ing. Josefa Dvořáka
19

Obrazem: Dobrovolní hasiči soutěžili ve Ctiboři

Zahradník a organizátor výstavy ovoce a zeleniny  Herbert Hacker.

Chystají výstavu výpěstků

Další dealeři drog dopadeni

Tachovsko - Tachovským kriminalistům se v boji proti distribuci drog povedl další úspěšný zásah.

Obora představila logo s Böttgerovým památníkem

Obora – Obec Obora ve spolupráci s bývalými obyvateli pohraničí a Česko-německým fondem budoucnosti obnovují Böttgerův památník.

Čtvrtek na Stříbrsku: Dvě dopravní nehody a požár valníku se slámou

Tachovsko – O čtvrtečním odpoledni na Stříbrsku se rozhodně nedá mluvit jako o klidném. Záchranné složky totiž museli hned třikrát vyjíždět k různým případům.

Bouřka se silným větrem zaměstnala hasiče v celém kraji

Plzeňský kraj - Hasiči odstraňovali padlé stromy a větve na více než třiceti místech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení