Jednou ze škol, která už od začátku školního roku systém elektronické evidence plně zavedla je Základní škola Zárečná v Tachově. „Na setkání ředitelů tachovských základních škol jsme se všichni už před časem dohodli, že půjdeme touto cestou. Doba jde dopředu a vyhledávání informací na internetu je dnes samozřejmostí. Někteří rodiče na to sice ze začátku hleděli s nedůvěrou, ale teď po téměř třech měsících fungování mohu říct, že nemáme žádný problém. Rodiče i děti si na systém zvykli a snad nikomu papírová žákovská knížka nechybí. Výjimku jsme udělali pouze u prvňáčků, ti se hodnotí jinak a tak jim papírová žákovská knížka zůstala. Pokud je ale rodič sociálně slabší, nebo nemá doma připojení na internet a počítač, může požádat o zachování klasické žákovské knížky a dítě jí samozřejmě dostane. Takových rodičů tu ale ze stovek dětí máme jen pár," řekl Tachovskému deníku ředitel Základní školy Zárečná Zdeněk Hnát.

Malý rozruch vyvolala informace, která tento týden zazněla na rodičovských schůzkách na základní škole Hornická v Tachově. Někteří rodiče se zde dověděli, že škola plánuje od příštího školního roku také plně přejít na elektronickou evidenci hodnocení. Proti této informaci ihned nesouhlasně vystoupilo několik rodičů a ptali se na hlavní důvod této změny. „Jsem proti. Myslím, že známkování v žákovské knížce žádný systém nenahradí. Když jí otevřu, vidím jak se v týdnu dítě snaží a můžeme probrat látku, která mu nejde," uvedla jedna z maminek. Druhá k tomu přidala, že si myslí, že alespoň pro děti na prvním stupni by měly papírové žákovské knížky zůstat. Vidět známky na papíře je podle ní pro děti motivační a když dostanou třeba podtrženou jedničku mají z ní velkou radost.

Základní škola Hornická v tomto roku spustila naostro počítačový systém klasifikace žáků a tak i tady už se rodiče mohou přihlásit do programu a hodnocení učitelů sledovat. „Naprosto chci ale dementovat zprávu, že bychom chtěli upustit od papírových žákovských knížek a přejít plně na elektronické hodnocení prospěchu. Volba zda papírové žákovské knížky nahradit elektronicky je plně v kompetenci ředitelů škol a naše škola o žádné takové změně neuvažuje. Na třídní schůzce se zřejmě jednalo o komunikační nedorozumění. Systém u nás sice zavedený je, ale funguje souběžně papírová žákovská knížka i počítačový program, do kterého se rodiče dětí mohou kdykoliv přihlásit a sledovat hodnocení žáků. Každý rodič už obdržel unikátní kód a systém tak už může využívat. S testováním programu bez zapojení rodičů jsme začali už během minulého školního roku. Chtěli jsme hlavně vychytat chyby a dát možnost učitelům naučit se s programem bezchybně pracovat," řekl Tachovskému deníku ředitel Základní školy Hornická Radek Červený.

Ani další základní školy v okrese zatím o výhradně elektronickém hodnocení svých žáků neuvažují. „U nás máme také souběžný systém klasického hodnocení do žákovských knížek a pak počítačový program, kam učitelé známky pravidelně zapisují a rodiče si tak mohou podle potřeby prospěch svých potomků kontrolovat. Zavedením programu jsme reagovali na žádosti rodičů a chtěli jim vyjít vstříc. Všichni jsou tak vlastně spokojeni," uvedla ředitelka Základní školy Gagarinova ve Stříbře Květoslava Špilerová.

Jaroslava Hohlová