Osobnost nového biskupa vnímají kněží na Tachovsku vesměs pozitivně, především pro jeho mladý věk (bude mu letos 49) a zároveň poměrně bohaté zkušenosti.
„Očekávám, že nový otec biskup bude pokračovat v díle, které se započalo v době, kdy byl biskupem František Radkovský. Jmenování Tomáše Holuba je podle mého názoru dobrá volba. Je mladý, ale zároveň zkušený, získal všestranný přehled o dění v církvi a právě on má ty nejlepší předpoklady pokračovat v cestě, na kterou mladá Plzeňská diecéze nastoupila," vyjádřil svůj názor farář z Konstantinových Lázní Benedikt Milan Košlab.

Žádné konkrétní požadavky vůči novému nejvyššímu představiteli církve v kraji mít nebude. „Majetkové věci se řeší průběžně v rámci biskupství a ve farnosti, kterou spravuji, jsou kostely většinou v dobrém stavu. V minulých letech se kompletně opravil kostel ve Slavicích, již dříve pak v Okrouhlém Hradišti a ten na Šipíně je v celkem dobrém stavu. V Bezdružicích se plánují určité opravy, například se musí zbavit vlhkosti, a kostel v Konstantinových Lázních patří obci, která o něj také vzorně pečuje," dodal.

Žádné konkrétní požadavky a představy nemá ani správce kladrubské farnosti Vojtěch Kaczmarek. „Ale očekáváme, že pan Holub bude dobrým biskupem, což mu zároveň také přejeme," vyjádřil se s tím, že největším přáním farníků je, aby nový biskup měl blízko k obyčejným lidem. „Osobně jej neznám, ale podle toho, co jsem slyšel a zjistil, lze předpokládat, že přání farníků se splní a skutečně bude dobrým biskupem," dodal Kaczmarek.

Mnohem hmatatelnější představy o spolupráci s novým biskupem Plzeňské diecéze mají zástupci křesťanských sdružení působících na Tachovsku.

„Především jsme na nového biskupa zvědaví, o jeho prioritách zatím víme málo," řekl Deníku Robert Elva Frouz z Komunity Noe, která působí na faře v Holostřevech.

Komunita pořádá multikulturní festival Holostok, různé další vzdělávací, kulturní a společenské akce a poskytuje rady a někdy i azyl lidem, kteří hledají cestu někdy i sami k sobě.

„Rád bych se otcem biskupem co nejdříve setkal, abych mu představil, co všechno v Holostřevech děláme. Doufám, že bude mít pochopení pro náš poněkud netradiční způsob doprovázení lidí. Proto bych si nejvíce přál, aby se nám s otcem biskupem podařilo sdílet společnou myšlenku," dodal.
Další mladá křesťanská komunita působí na faře v Domaslavi. „V souvislosti se jmenováním nového biskupa máme jedině radostná očekávání. S Františkem Radkovským jsme vycházeli velmi dobře a měli jsme jeho podporu v našich činnostech a proto čekáme od Tomáše Holuba pokračování započatého díla," uvedl předseda sdružení Domaslav Jaroslav Veselák.

Členové sdružení se chtějí s novým biskupem co nejdříve seznámit osobně. „Uvědomujeme si, že taková funkce přináší spoustu povinností a víme, že hned tak za námi asi nebude moci přijet. Ale s otcem Radkovským jsme měli zavedenou tradici, kdy jsme jej tak jednou do roka navštívili a informovali jsme ho o tom, co se na faře aktuálně děje, co se opravilo, co se chystá," uvedl dále Veselák.

Přání pro nového biskupa vyslovil plánský farář Jaroslav Šašek: „Modlitbu a posílení potřebuje jako sůl."