Vroutecké papírny, které sáčky vyrábějí a prodávají, otevřely ve Stříbře prodejnu a v současné době zaměstnávají v okolí pět lidí. Pro svůj projekt chráněných dílen budou hledat zhruba patnáct dalších. „Nejedná se o klasické chráněné dílny, kam by zdravotně postižení lidé dojížděli za prací. Nabízíme jim možnost, že mohou pracovat doma,“ vysvětlila zástupkyně firmy Marie Svěráková.

„V současné době sáčky kompletuje na Stříbrsku pět lidí, do konce roku uvažujeme o tom, že bychom zaměstnali dalších patnáct až dvacet osob,“ dodala. Práce to podle ní není náročná, sáček se slepuje ručně. Je však třeba, aby měl člověk dobrý zrak a šikovné ruce, uvedla Svěráková s tím, že trošku námáhavější je komletování sáčků do vysavačů na záda.

„K této práci není třeba ani speciálního vzdělání, pracovníka si zaškolíme sami. Trvá to tak tři až šest měsíců, než se to plně naučí.“ Firma uzavírá tři kategorie závazků. Smlouva na dvě hodiny je podle Svěrákové hlavně pro lidi, kteří se potřebují něčím zabývat. Pak se uzavírá smlouva, která dává lidem vydělat na úrovni minimální mzdy. A třetí kategorie je už pro ty, kteří vyrábějí sáčků více. Zde si mohou vydělat až deset tisíc korun.

Půl roku kompeltuje sáčky do všech vysavačů na českém trhu také Marie Kratochvílová. „Není to práce složitá, dá se zvládnout. Pytlík, který dostanete, se nejprve složí do požadovaného tvaru, pak se lepí, přidá se výsek s těsněním. Za hodinu se dá takhle složit i padesát sačků,“ říká žena, která nyní bude vypomáhat ve stříbrské prodejně sáčků do vysavačů.