Zklamaní reakcí utečenců se vrací zpět a zpráva končí slovy: „Snad někde na zpáteční cestě potkáme Cikány, bezdomovce nebo jiné chudáky. Ti si náš humanitární materiál určitě rádi rozeberou a nebudou ohrnovat rypáky." Jenže dole v přeposílaném sdělení se objevila i identita související s firmou sídlící v Tachově. Doslova je uvedeno: „S pozdravem Ing. Jiří Hubáček, Project Manager, Formy Tachov."

Firma je v celé záležitosti ale nevinně a nyní situaci řeší, vydali i memorandum. „Formy Tachov nemají s touto zprávou nic společného. Po prošetření jsme zjistili, že náš kolega Jiří Hubálek (bez titulu ing.) funkcí Project manager uvedenou zprávu obdržel mailem a přeposlal ji na více adres dále. To provedl z firemního mailu, kdy při odpovědi – přeposlání atd. vždy automaticky nabíhá jméno, funkce, kontakty a adresa naší společnosti," uvedl k věci jednatel společnosti Pavel Hvizdoš.
Některý z příjemců e-mailu pak doplnil titul ing., drobně pozměnil příjmení a přeposlal dále. Firma se o tom dověděla záhy. „Telefonickým kontaktem od jedné znepokojené příjemkyně této zprávy, kterou jsem ujistil, že s touto zprávou nemá naše firma nic společného, žádný náklad pro běžence jsme neorganizovali," dále popsal Hvizdoš, kterému tato příjemkyně zprávu na žádost přeposlala.

„Cítíme poškození našeho obchodního jména. Všem dotazujícím vysvětlujeme, co se přihodilo a že naše společnost s tímto nemá nic společného mimo slaboduchost jednoho našeho kolegy. Celkem jsme měli asi deset telefonních a pět mailových dotazů," popsal Deníku jednatel Forem Tachov s tím, že nemají žádné informace o pravdivosti tohoto příběhu. „Jsme však zcela přesvědčeni, že se jedná o smyšlený příběh s cílem eskalovat nesnášenlivost s migranty," dodal.

V memorandu firma oslovuje obchodní partnery, kolegy a spoluobčany a distancuje se od autorství článku "Jeden den v utečeneckém táboře. Změnil jsem názor. Už jim nebudu pomáhat!" Článek nevyjadřuje jejich stanoviska a postoje k dané problematice. „Mrzí nás, že je jméno společnosti Formy Tachov v souvislosti s tímto článkem spojováno. Šíření článku na sociálních sítích a e-mailem je soukromou iniciativou jednoho z našich kolegů. Ctíme svobodu projevu, přesto důsledně řešíme zneužití pracovního 
e-mailu a pracovní doby k soukromým účelům," zní text memoranda.