Práce na hřbitově byly zahájeny zbouráním nevyužívané márnice. Tu nahradila stavba kolumbária, ke kterému do konce letošního roku přibude i nový pietní prostor a rozptylová loučka. „Reagovali jsme na zájem občanů a rozhodli se jim vyhovět. Do té doby využívali ukládání do urnových hrobů, nebo pohřbívání do země. Kolumbárium a rozptylovou loučku jsme na našem hřbitově neměli,“ řekl Deníku starosta města Bor Petr Myslivec.

Při vstupu na borský hřbitov tak jeho návštěvníci nepřehlédnou obdélníkovou, zastřešenou stavbu, která kolumbární schránky nabízí. V zastřešené části jsou již schránky instalované a postupně se doplní i do prostor před kolumbáriem. „Zájemcům nabídneme schránky kryté sklem, nebo s epitafní deskou. Podle zájmu, jsme pak připraveni kolumbární prostory časem rozšířit,“ vysvětlil starosta.

Kroužkování výrů velkých na Tachovsku.
FOTOGALERIE: Králům noci se letos daří, nejlépe za posledních jedenáct let

Budova kolumbária ale nově nabídne i decentní prostory, které pozůstalí mohou využít k uspořádání posledního rozloučení se svými blízkými. „Možné to určitě je, budova je důstojným místem pro takovou příležitost. Pozůstalí mohou využít posezení na lavičkách, které jsou vně kolumbária. Je zde k dispozici i pult, na který je možné rakev nebo urnu položit,“ doplnil Petr Myslivec.

Další úpravy venkovních prostor v okolí kolumbária se chystají během léta a časného podzimu. Hotovo chtějí mít borští do svátku Dušiček. „V přední části nás čeká dodělání posezení s rozptylovou loučkou a pietním prostorem. Od zbytku hřbitova bude oddělený živým plotem. Součástí letošní rekonstrukce bude také částečná oprava hřbitovní zdi a výměna vstupních brány,“ doplnil starosta.

Další úpravy hřbitova se pak chystají na příští rok, kdy se hlavní část prací přesune do jeho zadní části. Řešit se bude především prostor pro ukládání do země a příprava dalších urnových hrobů. Na upravenou přední část naváže středový komunikační chodník a hřbitov pomyslně uzavře altán, který je plánován umístnit v zadní části. I v této části hřbitova se počítá s osázením nových laviček pro klidné posezení v zeleni. A celý zadní prostor pak budou lemovat vysázené stromy.

Ilustrační foto.
Projekt nové obytné zóny se pohnul dopředu