„Jen za poslední týden bylo v Tachově odchyceno několik psů. Jen co vím, tak čtyři a to mi městská policie nehlásí všechny nalezence. Situace ale není lepší ani v okolních obcích. Psí nalezence hlásí ze Starého Sedliště, Halže, Lesné, osad kolem Plané, i ze Stříbra,“ řekla Deníku majitelka psího útulku U Šmudliny Tachov Gabriela Jägerová a poznamenala, že situace už je neúnosná.

„Naprostá většina psů se vrátí do své rodiny ke svému původnímu majiteli. V poslední době je útulek k prasknutí a nemáme kapacitu další psy přijímat,“ popsala majitelka útulku a podotkla, že lidé si často neuvědomují, že jeden pejsek zaměstná velké množství lidí a je na něj vynaloženo hodně času i peněz za převoz, péči i veterinární prohlídku.

Majitelka psího útulku také poukazuje na to, že v naprosté většině případů zaběhlých psů se jedná o nezodpovědnost jejich majitelů. „Bohužel jsou dost lehkomyslní. Často se odchytávají totožní psi, protože jejich majitelé nejsou schopni je dostatečně zabezpečit proti útěku. Navíc spoléhají na to, že pes bude na stanici městské policie nebo v útulku, takže často ani nespěchají s vyzvednutím. Měla jsem tu paní, která ačkoliv věděla, že je její pejsek u nás, došla si nejdříve nakoupit, do sauny a do bazénu, protože tam chodí každou středu. Majitelka tak jednoznačně spoléhá, že se o její fenku postaráme, je u nás totiž i několikrát do roka,“ poslala jeden ze svých četných zážitků s nezodpovědnými majiteli psích utečenců Gabriela Jägerová.

Množírna psů - Sedlec u Starého Plzence
Strašné. Psi žili v klecích pro hlodavce

Majitele zaběhlých psů se ve většině případů neobávají ani finančního postihu. Buď na zaplacení částky za dobu strávení pejska v útulku nemají, nebo je cena nijak nemotivuje k důslednějšímu zabezpečení psa. „Pokud je pes přes noc u mě, chci po majiteli sto padesát korun. Je to poměrná částka za to, že se někdo o psa postará, vyvenčí ho, dostane kvalitní žrádlo, vodu a čisté spaní. Když pak jde pes domů, musím vydezinfikovat komplet celý kotec, odtokový kanál, misky, pelech a vyprat všechny deky. Přesto se často setkávám s arogancí, nespoluprácí a občas dostanu i vynadáno,“ popsala majitelka útulku.

Slova provozovatelky útulku potvrzuje i tachovská městská policie, která za posledních několik týdnů vyjížděla k odchytu zvýšeného množství zaběhnutých psů. „Výjezdů k zaběhnutým psům máme v poslední době opravdu hodně. Jakmile psa odchytíme, dáváme ihned informaci na sociální sítě i stránky města. Ne vždy si ale majitelé svého psa vyzvednou,“ popsal běžnou praxi velitel Městské policie v Tachově Miroslav Litomerický a doplnil, že někdy odchytí psa, o kterého je evidentně dobře postaráno, je dobře živený a čistý a přesto v kotci městské policie stráví i týden než si ho někdo vyzvedne. „Bohužel na některé majitele neplatí ani hrozba pokuty. Můžeme ji udělit do výše jeden tisíc korun,“ uzavřel Litomerický.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie odhalil několik zajímavých archeologických nálezů.
FOTO: Při pracích na nové podlaze byly nalezeny kosti a středověké zdivo