Alespoň tak to uvádí plzeňský ochránce zvířat a ornitolog Karel Makoň. „Na tyto sovy je veliký nepříznivý tlak ze strany silniční dopravy, kde u cest loví například potkany a pak je srazí auta. Nebezpečné jsou pro něi dráty vysokého napětí. K tomu je nutné připočíst i to, že hnízdí na zemi a hnízda jsou často rušena,“ vyjmenovává ornitolog tři faktory, které populaci výrů snižují.

Paradoxně právě letos po jedenácti letech se dá ale hovořit o jakémsi výřím boomu a ornitologové nyní mohou být spokojení. Takzvaní králové noci se vrátili do monitorovaných lokalit. „Je otázkou, zda jich je hodně či málo, ale je fakt, že letos je máme na lokalitách, kde sedm nebo jedenáct let nebyli,“ dále poukazuje Makoň.

Jedno z míst, kde pár výra velikého zahnízdil a úspěšně vyvedl dvě mladé, je i Plánsko. „Mláďata jsou tři až čtyři týdny stará a jde o typické hnízdo výra velikého,“ říká ornitolog s tím, že tato naše největší sova hnízdí právě na zemi, někde ve skále nebo i pod vývratem v lese ve svahu. Ideální jsou pro ně nepřístupná místa na skalních římsách.

Ilustrační foto.
Projekt nové obytné zóny se pohnul dopředu



Výři jsou potravní specialisté. „V blízkosti vesnic se specializují potkany, ve městech to mohou být holubi, podobně jako třeba v centru Plzně. Ve městech sovy i využívají pro svůj lov veřejného osvětlení.“

A podle zbytků u hnízda na Plánsku lze usoudit, co právě kroužkovaní výři velcí měli ke svačině. „Byly zde zbytky ježka, straky, puštíka. Výr je takzvaný vrcholový predátor, loví i jiné ptáky od velikosti kosa do velikosti kachny, umí ulovit i zajíce,“ dodává zvířecí ochránce, který právě sem přijel mladé výry okroužkovat. „Výři se mohou dožít až padesáti let, průměrně se dožívají ale jen deseti roků,“ dodává.

Info:Výr velký (Bubo bubo) je velký druh sovy z čeledi puštíkovitých (Strigidae). Často je mu přezdíváno král noci. Velký mohutný pták a jedna z největších sov, větší než káně lesní, ale na druhou stranu zřetelně menší než např. orel skalní. Samice je těžší než samec a má větší rozpětí křídel.[3] Délka těla je 60–75 cm, rozpětí křídel 160–188 cm. Hmotnost samce se pohybuje v rozmezí 1500–2800 g, samice mezi 1750–4200 g. (zdroj: wikipedie)

Hostem pravidelného hudebně literárního večera Zpívánky byl ornitolog, osvětový pracovník, divadelní ochotníci a pracovník Muzea Českého lesa Pavel Řepa.
Umístněnka zavedla Pavla Řepu z Prahy až do Tachova