Výstava představuje práce z fotosoutěže, kterou vyhlašovalo MKS a Dům dětí a mládež Planá.

„Sešlo se nám přes sto čtyřicet fotografií, z toho zhruba polovina od dospělých autorů a druhá polovina od dětí a mládeže," sdělila Deníku za pořadatele Lenka Vivodíková.

Téma letošního ročníku soutěže se nazývalo Voda a Strom, autoři tedy mohli posílat fotografie s obrazy stromů, lesa, vodních ploch či toků a podobně laděné.

„Oproti předchozímu ročníku, kdy bylo něco kolem třiceti fotografií, byl ten letošní mnohem úspěšnější," doplnila Vivodíková.

V nejmladší kategorii do 12 let nakonec vyhrála Dominika Mazurová z Plané před Jakubem Jančou z Milířů a Eliškou Gerstnerovou.

V kategorii od 12 do 18 let se porotě nejvíce líbily fotografie Matyáše Vivodíka z Plané, který vyhrál před Janem Pitrou ze Stříbra a Kristinou Pražákovou z Plané.

„V kategorii dospělých jsme pořadí neurčovali, protože dosáhli všichni stejného počtu bodů. Na prvním místě tedy skončili shodně Petr Ečer a Roman Frouz z Plané a Gustav Batrla z Chodové Plané," doplnila Vivodíková.

Vernisáže v prostorách plánského kulturního střediska se zúčastnilo skoro 140 lidí. To je podle organizátorů hodně, že prostory objektu už téměř nestačily. Proto se uvažuje, že příští ročník výstavy by se uskutečnil v kostele sv. Petra a Pavla.

V městském kulturním středisku budou soutěžní fotografie k vidění přibližně dva měsíce, poté se přesunou do Domu dětí a mládeže, kde si je veřejnost bude moci také prohlédnout.

Současně se soutěžními snímky je možné v prostorách knihovny vidět výstavu prací členů plánského fotospolku.