Nedílnou součástí obou návštěv bude předání darů prezidentovi. Dary spojené s historií a hornickou tradicí města si odveze Miloš Zeman ze Stříbra. Starosta mu předá pamětní mince s motivem města. „Mince pocházejí ze série, kterou vydala nedávno Česká národní banka a jsou na nich motivy historických staveb Stříbra," vysvětlil Deníku starosta Karel Lukeš. Kromě toho dostane prezident olověnou cihlu a kámen na podstavci. „To jsou dary, které mají symbolizovat hornickou tradici našeho města," dodal Lukeš.

Obec Kostelec, kterou prezident ve čtvrtek odpoledne rovněž navštíví, si připravila dar, který souvisí s historií kostela sv. Jana Křtitele v obci. „Protože budeme letos v kostele měnit vitrážová okna, nechali jsme pro pana prezidenta vyrobit barokně koncipovanou vitráž, laděnou do barokního období. Na vitráži budou různé motivy, které upomenou na prezidentskou návštěvu v Kostelci. Co tam přesně bude, to bych nerad prozrazoval, chceme, aby to pro pana prezidenta bylo překvapení," vysvětlil starosta Kostelce František Trhlík.

Kostelečtí přidají ještě něco sladkého. „V republikovém finále soutěže Vesnice roku jsme vyhráli koláčovou cenu, a tak členky naší komise pro občanské záležitosti budou ve středu večer péct koláče. Ty samozřejmě dostane také pan prezident," uvedl dále Trhlík.

Bezpečnostní opatření

V Kostelci přivítají prezidentskou návštěvu na návsi před obecním úřadem. Kostelecké děti, které navštěvují Základní uměleckou školu v Kladrubech, zahrají na flétnu, děti z mateřské školy předají kytičku.

Hlavní program, beseda s obyvateli, se uskuteční v sále kulturního domu. Ten má kapacitu 120 míst k sezení a využitý bude také prostor k stání. „Vše je připraveno, lidé budou moci stát také na chodbě. Ozvučení je nastaveno tak, že besedu uslyší i lidé, kteří zůstanou na chodbě," uvedl starosta.

Po celý den budou na návsi v Kostelci hlídkovat hasiči a dohlížet, aby v okolí kulturního domu nebyl žádný dopravní prostředek – aby mohla prezidentská kolona kde zaparkovat. Hodinu před příjezdem kolony si prostor převezmou členové ochranky.

Podobná opatření museli udělat také ve Stříbře. Tam bude pouze do 12 hodin možné parkovat na parkovišti u kina, po poledni se plocha vyprázdní. Státní i městská policie bude do příjezdu ochranky dohlížet, aby mohly prezidentské vozy v klidu na parkoviště zajet a zastavit. „Kontrolovala se samozřejmě i radnice. Protože máme plynový kotel, tak jsme například museli prokázat, že jsou v pořádku veškeré revize," popsal jedno z opatření stříbrský starosta.

Obleky si nekoupili

František Trhlík je zkušený matador, za ta léta, co stojí v čele kostelecké radnice už zažil leccos. Určitou trému ale přesto pociťuje. „Kdybych tvrdil, že trému nemám, nebylo by to úplně přesné. Mám z prezidentské návštěvy respekt a samozřejmě to bude prožitek," řekl Deníku.

Nový oblek si kvůli Miloši Zemanovi nekupoval. „Šatník mám docela bohatý a mohu jej využívat na různé příležitosti. Moje manželka je navíc dámská krejčová, takže si mne umí nastrojit," dodal.

Také stříbrský Karel Lukeš Deníku přiznal, že určitou trému pociťuje. S prezidentem se setkal už ve středu dopoledne, kdy odjel na Krajský úřad Plzeňského kraje, kde se uskutečnilo setkání nově zvolených starostů s Milošem Zemanem. „Besedu s občany budu ve čtvrtek moderovat, určitou trému pociťuji, ale na druhou stranu spoléhám na to, že naši občané jsou rozumní," uvedl.

Ani on si nový oblek kvůli setkání s hlavou státu nepořídil. „Mám několik obleků, které mohu střídat, pár nových jsem si koupil po nástupu do funkce starosty, takže si mohu snadno vybrat," dodal.