Minimálně dalších sedm let může tachovský podnik Grammer garantovat svým 430 zaměstnancům jistotu stálého pracovního místa.

„Prodej nových autmobilů v Evropě roste, a tak máme nové zakázky i my. Těžíme hlavně z toho, že dokážeme vyrábět v dobré kvalitě i náročnější výrobky, “ říká šéf podniku Martin Kořínek. Grammer vyrábí hlavové a loketní opěrky pro takové automobilky, jako jsou Audi, BMW, nebo Volkswagen. Prakticky není evropský vůz renomované značky, kde by nebyl použit díl z tachovského závodu.

Podle Kořínka však existuje v oboru velmi ostrá konkurence. „Existují firmy, které jen čekají na nějakou naši chybu, a jsou připraveny nás okamžitě zastoupit a rozjet vlastní výrobu. Proto v naší firmě klademe zvýšený důraz na kvalitu a flexibilitu dodávek,“ vysvětluje. Pro podnik je klíčové udržet si zaměstnance s delší praxí, proto nedávno souhlasil při vyjednávání o nové kolektivní smlouvě s navýšením tarifních mezd o 4,31 procenta.

„Při náběhu nové výroby jsou zkušení montážní dělníci svými zkušenostmi nepostradatelní. Získali fortel, díky kterému si Grammer může dovolit kdykoliv se okamžitě pustit do výroby úplně nových typů opěrek,“ potvrdil zdejší odborový předák Juraj Gomolák. Podniku se daří motivovat zaměstnance, aby měli co nejméně absencí. Firma vyplácí tzv. docházkovné ve výši 1000 korun měsíčně. Nemocnost v Grammeru za loňský rok byla díky tomu jen 4,9 procenta. Zaměstnanci mohou přesčasové hodiny ukládat do časové banky a bez všetečných otázek si je vybírat.