„Počkej, neutíkej,“ znělo ve čtvrtek před desátou hodinou večerní kamennými zdmi romantické zříceniny Gutštejn. Známý herec Roman Vojtek tak podle scénáře volal na svoji kolegyni Hanu Markovou, která semupředstavila jako víla. „V pohádce hraji chasníka, který divoženku tak trochu zachrání,“ prozradil nám o přestávce mezi natáčením jednotlivých záběrů herec. „Natáčení bylo zajímavé, poznali jsme pár pěkných míst,“ dodal Roman Vojtek.

Gutštejn, který stojí nedaleko Konstantinových Lázní, se stal jednou z lokací pro natáčení pohádky „O uloupené divožence“. Čtvrtek byl posledním natáčecím dnem. „Pohádka je určena pro televizní vysílání a vyrábí ji České televize,“ informoval nás produkční Arnošt Doležal. „Bude mít zhruba šedesát minut a diváci ji uvidí pravděpodobně o vánočních svátcích.“ Kromě Gutštejna se štáb pohyboval po Českém Ráji, točilo se na hradě Kost, v Chlmuci nad Cidlinou, ve Zvířeticích.

„Původně se téměř celá pohádka měla natáčet tady na Gutštejně, ale na místě jsme zjistili, že bychom zde kvůli nedostatku prostoru nemohli točit všechny scény,“ vysvětlil režisér pohádky Milan Cieslar, který natočil například filmy Krev zmizelého, Pramen života – Der Lebensborn, Duše jako kaviár. Západní Čechy si pro filmování nevybral poprvé. V Pramenu života sehrála poměrně důležitou úlohu železniční zastávka nedaleko Horšovského Týna.

„Exteriéry pro nás vždycky vytipují spolupracovníci a my si pak podle jejich návrhů vybereme. Tady na západě Čech se točí dobře,“ uvedl režisér. Po čtvrtečním posledním, osmnáctém filmovacím dnu, se štáb přesune do televizních studií, střižen a laboratoří, kde získá pohádka o divožence finální podobu. Definitivně dokončena by měla být v říjnu. Podle neoficiálních zpráv ji bude Česká televize vysílat 25. prosince.