Pondělní krupobití způsobilo škody zejména zahrádkářům. V noci na čtvrtek se zase nad krajem přehnala silná průtrž doprovázená desítkami blesků. Bouřka zastavovala dopravu, zaplavovala sklepy, lámala stromy. Průtrž způsobila v kraji téměř 150 větších či menších výpadků elektřiny.

„Většinu se podařilo do hodiny opravit, jen čtyři byly dlouhodobější," potvrdil mluvčí společnosti ČEZ Martin Sobotka. Až do čtvrtečního rána bez proudu zůstaly obce a osady na Domažlicku a Klatovsku – v okolí Filipovy Hory, Tlumačova a Prostiboře. „Také bylo mimo provoz šestnáct trafostanic v okolí Manětína a Žlutic na severním Plzeňsku," doplnil Sobotka.

V Plzni způsobily přívalové deště především dopravní komplikace. Na Lochotíně, Borech, Doubravce i Slovanech zůstaly kvůli vodě stát autobusy, trolejbusy i tramvaje. Noční směnu absolvovali pracovníci parkovacího domu Rychtářka. Voda tu zničila kanceláře, natekla do elektrorozvodů a světel. Dům bude mimo provoz minimálně týden.

Na Plzeňsku škodily hlavně padající stromy. Úder blesku rozlomil v Prádle u Nepomuku vzrostlou lípu, která strhla elektrické vedení a skácela se na rodinný dům, na chatu spadl strom také v nedalekém Klášteře. Padlý strom poškodil rovněž zabezpečovací zařízení u železničního přejezdu v Chlumčanech, jehož opravy skončily až ve čtvrtek dopoledne. Po dobu jejich trvání byl provoz na trati mezi Plzní a Klatovy přerušen.

Prudký liják ve Všerubech na Domažlicku rozvodnil potůček, voda zaplavila zahrady a v jednom případě naplavila bahno do studny. Rodinu teď čekají tři dny bez vody.

Nejpostiženější obcí Klatovska je Svrčovec u Dolan, který spláchlo bahno z kukuřičného pole. Hasiči i obyvatelé s ním zápolili ještě ráno.

Také rokycanští profesionální hasiči se zapotili. Největší komplikace zaznamenali ve Smědčicích, Břasích a v Němčovicích. Obyvatelé těchto obcí se potýkali rovněž s nánosy bahna, vodou ve sklepech a garážích. V některých obcích voda strhala části komunikací.

Pouze Tachovsku se noční smršť téměř vyhnula. Profesionální hasiči víceméně nevyjížděli a nenastal ani dlouhodobý výpadek elektřiny.

Rychtářka bude týden mimo provoz, stály tramvaje i trolejbusy

„Na několika místech teče do Rychtářky voda, asi i do elektřiny, co mám dělat?" ozvalo se v noci na čtvrtek v telefonu jednoho z manažerů parkovacího domu. „Vypni elektřinu a uteč," zněla jednoduchá rada. A začal maraton. Důvod? Vypadlá kolena z trubek, které mají odvádět dešťovou vodu.

„Na třech místech crčely proudy vody, uvnitř bylo asi dvacet čísel. Kvůli bazénku, který se vytvořil na křižovatce u Rychtářky, jsem měl navíc problémy se sem vůbec dostat," popisuje noční ´bojovku´ šéf Parkingu Pilsen Martin Pytlík. Jen za svitu baterek a s pomocí štaflí museli pracovníci Rychtářky rozebrat podhledy, aby se dostali k místům havárie. „Podařilo se nám kolena provizorně nasadit. Ale ani se neptejte, jak jsem pak vypadal," dodal Pytlík s tím, že voda zasáhla jen prostory pro obsluhu. Žádné z patnácti aut, která v Rychtářce přes noc stála, poškozeno nebylo.

Minimálně týden ale zůstane dům za 27 milionů korun uzavřen. A škoda? Minimálně sto tisíc korun. „Pokud se ukáže, že jsou poškozené i parkovací technologie, budou škody mnohem vyšší," upozorňuje Pytlík.

Noční směnu navíc má za sebou i Petra Potřebová, která má obchod s oděvy v Kollárově ulici. „Volali mi lidi, co bydlí nad krámem, že je v chodbě pět centimetrů vody," řekla Deníku podnikatelka. Dešťová voda, kterou nezvládly odvést okapy, jí zničila koberec a následky likvidovala s pomocí přátel celou noc, ve čtvrtek proto mohla otevřít. „Nábytek jsme postavili na dřevěné špalíky, aby vyschl. Škoda bude tak deset tisíc korun," vyčísluje Potřebová.

Butik není jediný prostor v Kollárově ulici, kam se voda dostala. „Hasiči odčerpávali v menze, v dalších krámek a ráno ještě v hotelu naproti," doplnila Plzeňanka.

Podle náměstka primátora Miloslava Šimáka zatopila voda hned tři desítky objektů ve vlastnictví města. „Šlo například o polikliniku na Slovanech nebo cukrárnu u Adrie, která bude pravděpodobně vyřazena z provozu," prohlásil Šimák.

Velké problémy měla i doprava v Plzni. „Kvůli vodě na silnici pod Rondelem u Kauflandu stály tramvaje asi čtvrt hodiny," uvedl Jiří Ptáček z dopravních podniků. Komplikace se objevily i na tramvajových výhybkách, které museli údržbáři vyčistit od nánosů bahna. Trolejbusy č. 13 a 16 se zase kvůli vodě nedostaly na Těšínské ulice, takže byly odkloněny k Pietasu. „Šlo o extrémní bouřku, která nám způsobila nemalé problémy," připustil Ptáček.

Následky prudkého deště postihly i dosluhující budovu Komorního divadla. Voda vzlínající z kanalizace zatopila archiv, sklad materiálu, údržbářskou dílnu i místa, kde jsou uloženy některé hudební nástroje a zesilovače. Rozsah materiálních škod bude možno zmapovat až po vysušení a vyčištění suterénních prostor. Kalamita narušila také průběh první generální zkoušky komedie G. B. Shawa Pygmalión, kterou připravuje činoherní soubor k sobotní premiéře. Začátek zkoušky musel být odložen po dobu, než bude odčerpána voda z točny pod jevištěm.

Podle plzeňského meteorologa Pavla Kopečka šlo o typickou letní bouřku, jen silnější. „Způsobuje ji přechod studené fronty," vysvětlil Kopeček s tím, že v příštích dnech podobné přívalové deště nehrozí.