Workshop se konal na tachovském židovském hřbitově pod sídlištěm Rapotín. Zde bylo jeho užívání povoleno roku 1615, ale s vysokou pravděpodobností byl užíván již dříve. Vynutila si to zřejmě praktická potřeba, neboť nejstarší hřbitov byl už zcela zaplněn, uvedl k místu historik Chvátal.

Na židovském hřbitově je přibližně něco přes tři stovky hrobů. „Dochovaných náhrobků je však jen dvě stě. Dalších šedesát tachovských náhrobků je provizorně umístěno v Mariánských Lázních. Vbrzku by se i tyto náhrobky měly vrátit do Tachova," poukázal historik.

Workshop nesl příznačný podtitul Psáno v kameni. „O dějinách židovského osídlení Tachova obecně je veřejnost celkem dobře informována, bylo o tom mnoho napsáno, odpřednášeno několik přednášek. Tento workshop měl však jiný účel. Nabídli jsme v něm hlubší exkurz do struktury hebrejského náhrobního textu, do formulačních zvyklostí, tradic výzdoby a pohřebního ritu," popsal Chvátal s tím, že účastníci projevili živý zájem právě o tyto speciální vědomosti.
„Zejména jsem chtěl, aby hebrejský náhrobek nebyl už jen změtí nečitelných znaků. Posluchače jsem proto seznámil s několika prvky, podle nichž se v textu mohou částečně orientovat, aniž by k tomu byla nutná znalost hebrejštiny."

Řeč byla i o příběhu písma. „Každé hebrejské písmenko je totiž nejen písmenem, ale i číslicí a legendou."

Na řadu přišlo i vyprávění o legendárním opisovači Tóry. Tím byl Joachim Adler, zvaný Nachum Sofer. „Vždyť díky němu je Tachov proslulý v celém světě, mezi všemi, kdo se o židovské dějiny zajímají. Sté výročí jeho úmrtí jsme si připomněli vloni. A nad jeho hrobem už je opět důstojný náhrobek, replika toho původního, zničeného komunistickým režimem," dodal Václav Fred Chvátal z Muzea Českého lesa.

Krom akce Psáno v kameni muzeum pořádalo také prezentaci robotiky Roboti mezi námi, přednášku o archeologii Na chvíli archeologem, ornitolog povyprávěl o ptačí říši v přednášce Slyšíš – poznáš – sčítáš a také byl promítnut film Pohyby, mapující práci českých vědců na Špicberských ostrovech.