Město vydalo vyhlášku časově omezující provoz těchto hracích automatů. Vymáhat její dodržování se ale zatím nedaří a někteří z podnikatelů jsou stavem rozhořčeni.

Provozovatel jedné z heren, která je součástí bowlingu, Karel Novák hovoří dokonce o diskriminaci. „Za bowling platím nemalý nájem a tak k tomu provozuji i hernu. Jenže automaty smí běžet jen večer, ale podívejte se na náměstí, tam herny jedou celý den a nikdo s tím nic nedělá. Mě takto unikají zisky, když oni mohou a já ne," poukazuje na několik heren asijských provozovatelů. „Lidé za mnou i chodí a ptají se, proč na náměstí herny fungují v poledne a u mne to nejde," dodává Novák s tím, že „když už město Bor udělalo vyhlášku, tak ať ji dodržují všichni provozovatelé heren."

Podle provozovatele bowlingu město Bor kontroly dodržovaní zmíněné vyhlášky provádí. Úředníci byli i u něho, a protože se zachoval podobně jako ti na náměstí, neobešlo se to bez pokuty. „Navíc se firma, která automaty vlastní, chrání tím, že mi sem dala spínací hodiny, elektrické omezení provozu. I oni nechtějí mít problémy. Prostě, jindy to zapnout nejde," sdělil dále Novák.

Deník se na vlastní oči přesvědčil, že vypnuté byly výherní automaty jen na bowlingu. Ve třech provozovnách na náměstí jich bylo odpoledne zapnuto vždy několik a u několika i seděli hráči. Kontroly ze strany města se zatím míjí účinkem. „Vyhláška se vztahuje samozřejmě i na ně (asijské provozovatele heren na náměstí – pozn. red.), ale oni ji nedodržují," poukázal tajemník Boru Jaroslav Havlíček. Situaci vidí, jako spornou. Provozní řád má každý provozovatel herny potvrzen Ministerstvem financí. Ten u majitelů heren na náměstí se ale podle něho neshoduje s vyhláškou města. „Proto jsme žádali ministerstvo o změnu provozního řádu v souladu s vyhláškou města," vysvětlil tajemník. Právě pro nesoulad vyhlášky a provozního řádu nemohla ani policie ani město uplatňovat sankce na provozovatele heren na náměstí. „Předpokládám, že do několika dnů bychom měli od ministerstva dostat rozhodnutí a následně budeme vymáhat dodržování naší vyhlášky," dodal Havlíček.