Jednou z takových akcí byl Historický večer na Krasíkově. Jenže i ten se bez deště neobešel. „Za poslední dva měsíce jsme pořádali nebo spolupořádali čtyři velké historické akce," uvádí za organizátory Libor Marek z Přimdy. „Vše začalo jedenáctého června na tvrzišti ve Skočicích u Přeštic, kde parta místních nadšenců vyřezala a vyčistila prostor bývalé tvrze. Vznikla myšlenka oživit téměř zaniklé místo a na mě bylo připravit text pro naučnou tabuli. Vše klaplo, jen rozmary počasí narušili druhou polovinu hojně navštívené akce. To jsme netušili, že letošní léto bude mít skoro stejný scénář. Déšt, bouřky, přeháňky," dále popisuje Marek. „Druhá akce se odehrávala nedaleko a to na hradě Skála, který jsme si vybrali pro náš již čtvrtý dokument z edice Zříceniny neprávem opomíjené. Premiéře předcházel výšlap na zříceninu, ale opět zaúřadovalo počasí. Přesně ve čtrnáct hodin začala bouřka a vydatný déšť vydržel až do nedělního večera. Nicméně večerní program s projekcí filmu jsme mohli přesunout do kulturního domu Příchovice, kam zavítalo kolem tří set účastníků."

V pořadí třetí byla připravena akce pro Obecní úřad Staré Sedliště. „V pátek začínaly prázdniny a zastupitelé zřejmě objednali počasí, protože celý den i večer bylo krásně. Historické slavnosti se povedly a diváci mohli sledovat ukázky dravců, šermdivadlo Clatonia, minimuzikál sedlišťského kroužku mladých historiků a na závěr ohňovou show. Říkal jsem si, prokletí dešťů je zlomeno, ale za tři týdny nás čekaly Slavnosti svaté Máří Magdalény na Krasíkově. Scénář byl připravený, účinkující také, ale dvě hodiny před zahájením se přehnala bouřka. Ještě na začátku pršelo, ale s příchodem návštěvníků na hrad vše ustalo a vydrželo až do konce, což nám udělalo radost," poukazuje průvodce a organizátor historického večera.

Počasí a předpovědi totiž ovlivní každou akci. „Když je hezky jsou spokojeni všichni, ale pokud prší, tak pořadatelé mají hlavu v dlaních a přemýšlí, jestli mají akci příští rok znovu udělat. Často se stává, že je to zlomí. Prostě letošní léto, zdá se býti rozmarné."

A na Krasíkov v sobotu organizátoři připravili bohatý program. „Vystupovaly celkem tři skupiny. První, Non Multi, dorazila z Chebu. Příběh O kouzelném meči sledovaly nejen děti, ale i rodiče, protože z každé pohádky nám dospělým plyne určité ponaučení." Druhá šermířská skupina přijela z Tachova a jednalo se o Zlatý grál. Parta kolem Milana Giny pobavila vtipem, ale i nadsázkou. Hrané scénky Šašek a Krčma u Držky sklidily velký potlesk. O další zábavu se postaralo šermdivadlo Clatonia z Klatov. Zamilované dějiny, což je název jejich vystoupení, návštěvníky doslova uchvátilo. Zábavné skeče, obraty, ale hlavně vynikající herecké obsazení, kde dominoval frontmen Petr Kepka.

Programem provázel zmiňovaný Libor Marek, který připravil množství zajímavostí o hradu, o kostelní hrobce, ale také o postavě Marie Magdalény, které je zasvěcen kostel na předhradí. Večer se právě ve svatostánku promítal film o Švamberku, následoval bonus Krasíkov z ptačí perspektivy a zdařilý program zakončila ohňová show. V okamžiku, kdy se diváci chtěli rozejít, se však z kostela vynořila Bílá paní ze Švamberka a pomalým krokem zmizela u hradních sklepů, aby dokázala, že místo je stráženo i v noci.

Zájemci o podobné historické večery a další akce z dílny Libora Marka se mohou těšit na další programy. „Druhý a třetí srpnový víkend budu dělat průvodce na Zelené Hoře u Nepomuka, kam si dovoluji pozvat všechny zájemce o historii. Pokud přijedete s dětmi, tak se uvidíme ve sklepních prostorách, protože připravuji tajuplné pověsti Zelené Hory. Poslední víkend před začátkem školního roku, konkrétně v sobotu 27. srpna vystoupíme s filmovým dokumentem o hradu Skála na vodním hradě Švihov. Proběhne zde Hradozámecká noc a každým rokem jsme pozváni kastelánem Lukášem Bujčukem, který naše aktivity podporuje," uzavírá výčet akcí.

Poslední plán je víceméně vyslyšeným přáním starosty Miroslava Plincelnera z Černošína. „Vloni byl na Krasíkově a viděl náš film o hradu. Zaujalo ho, jak netradičně děláme dokumenty a přál si natočit příběh Volfštejna. Přání bylo vyslyšeno a počátkem září bychom chtěli začít natáčet. Doufám, že počasí se konečně umoudří a našim aktivitám bude více nakloněno."