Drobně pršelo už v pátek večer, kdy na hlavním pódiu hrála skupina Los Pavlínos. Podle účastníků zábavy pod širým nebem mohlo právě počasí odradit řadu diváků.

Sobotní program zahájil moderátor Karel Vágner s dcerou Terezou, kteří přivítali Dechový orchestr mladých ZUŠ Tachov. „Na Tachovsko jezdím rád, mám zde spoustu kamarádů, a tak jsem možnost moderovat hlavní program uvítal," řekl známý hudebník. Odpoledne na otázku Deníku, jak je zatím se slavnostmi spokojen, uvedl, že je rád, že si cestu na náměstí našlo hodně lidí, ale je škoda, že se příliš nevydařilo počasí.

Návštěvníci slavností uvítali jiné řešení pódia a stánků s občerstvením na náměstí. „Je dobře, že jsou tu dva velké stany, kam je možné se schovat a když neprší, je tady dostatek lavic a stolů, takže se dá i pohodlně posedět," shodla se řada oslovených lidí.

Vstup na náměstí byl po dlouhých letech bezplatný. „Umožnil to vstup dalšího spolupořadatele, který si na náměstí organizoval catering a jeho investice pomohla zaplatit hlavní program," vysvětlila ředitelka Městského kulturního střediska Božena Vaňková.

Jedním z vrcholů byl odpolední průvod v gotických kostýmech. Toho se zúčastnilo kolem tří set lidí. Také průvod byl poznamenán nepřízní počasí. V okamžiku, kdy čelo průvodu vstoupilo na náměstí, se spustil prudký liják, který stovky, možná tisíce diváků zahnal do úkrytu pod stany, stánky, slunečníky a různé další přístřešky.

Přes další večerní déšť se ale počasí umoudřilo na další hlavní lákadla programu. Těmi byla ohňová show tachovské skupiny Zlatý grál a tradiční velkolepý ohňostroj.

Slavnosti se konaly ve znamení 600 let od cesty Jana Husa přes Tachovsko do Kostnice. Tomu se věnovala výstavou ve svém centru husitská církev.