Stavba bude totiž v budoucnu sloužit jako rozhledna. Za pracemi stojí nadšenci z Klubu vojenské historie a sportů Tachov (KVHS).

„Stavět se začalo na začátku května, jakmile slezl sníh. Stavbu bohužel komplikovalo až do začátku léta špatné počasí, za deště a silného větru výškové práce provádět nelze," vysvětlil Jan Kárník, člen klubu s tím, že provedeny už jsou veškeré demontáže, demolice, vyztužení konstrukce a je dokončován nátěr. „Chybí ještě namontovat podlahové rošty a zábradlí, opravit základy a okolí"

Členové doufají, že rekonstrukce bude hotová ještě letos, záleží však na počasí. „Až bude hotovo a zkolaudováno, tak pochopitelně otevřeme, přesný termín ale raději neslibuji," řekl Kárník.

Předpoládané náklady jsou přibližně 5,6 miliónů korun. Projekt je z větší části financován z Regionálního operačního programu Jihozápad. Zhruba 700 tisíc korun musí klub uhradit ze svých prostředků. „Finanční podporu bychom velice ocenili," sdělil Kárník (číslo účtu najdete v přiloženém infobloku).

Až bude hláska otevřena, připravte si svaly. Místo je přístupné jen pro pěší, jezdce na koni a nebo cyklisty, nejdále se motoristé dostanou na Starou knížecí huť, kam jezdí i cyklobus.

Nejkratší vzdálenost od silnice je z německého Silberhutte, rozhledna bude navíc propojena s tamními lyžařskými okruhy i v zimě.

Havran byl postaven na konci šedesátých let asi šest kilometrů severně od Staré Knížecí Huti, zhruba tři sta metrů od hranice s Německem. Sloužil jako objekt pozemního vojenského stanoviště radiového a radiotechnického průzkumu, tedy pro odposlech. Zhruba o dvacet let později začala tehdejší armáda s rekonstrukcí a odstranila vrchní dřevěnou polovinu věže. Kvůli revoluci ale opravu nedotáhla, hlásku provizorně zastřešila a z místa definitivně odešla. Od konce osmdesátých let tak Havran chátral.

V číslech

Číslo účtu:

107–2113740207/0100

Mail: info@rozhlednahavran.cz

Nadmořská výška:

895,30 m. n.m.

Výška rozhledny: 24,4 m

Nadmořská výška podlahy vyhlídkové plošiny: 919,7 m n.m.

Zeměpisná šířka: 49.743124 N

Zeměpisná délka: 12.409255 E

Weby:

www.iron-curtain.info

www.tachovsky.denik.cz .

www.rozhlednahavran.cz