„V krásné přírodě Krušných hor jsme se sešli s kamarády z hornických spolků z Měděnce, Sokolova, Chodova, Horního Slavkova, Mostu, Příbrami, Stráže pod Ralskem a Bohutína. Nechyběl místní spolek a spolky ze sousedního Saska," vypočítal účast místopředseda stříbrského spolku Karel Neuberger.

Příčinou setkání členů uvedených organizací bylo otevření expozice cínového dolu Mauricius, který se přispěním evropských dotačních fondů podařilo vybudovat obci Abertamy.

„Počasí přálo a velká účast pořadatele úplně zaskočila. Na louce za obcí stála minimálně stovka aut, přijel bezpočet cyklistů a také pěších turistů se rovněž pár našlo," popsal s úsměvem Neuberger.

Horníci a turisté vyšli krátkým průvodem do prostoru dolu Mauricius. „Následovaly projevy pořadatelů, starosty, rektora freiberské univerzity a představily se všechny hornické spolky, které akci podpořily svojí osobní účastí." Několika větami se tedy přítomným představil rovněž Hornický spolek Stříbro.

Dolu Mauricius požehnal tamní farář a pořadatelé připravili malou scénku, kde hlavním aktérem byl právě svatý Mauricius. Expozice dolu je nyní pro všechny návštěvníky otevřena, o prázdninách bude otevřeno denně od 10 do 17 hodin.

„Prohlídku můžeme doporučit všem, kteří již delší dobu nebyli v Krušných horách. Určitě to stojí za to, přitom se dá stihnout navštívit další místa v okolí Jáchymov, Pernink, Horní Blatnou, Abertamy, Hamry, nedaleký Nejdek a další," doporučil za stříbrské horníky místopředseda jejich spolku.

Co nového
ve skanzenu

Plně je návštěvníkům už otevřen také hornický skanzen ve Stříbře, o který se stříbrský spolek stará.

Na rozdíl od předchozích let není v letošní sezoně očekáván žádný nový unikátní exponát, ale několik novinek a vylepšení přece jen ve skanzenu najdeme.

„Uvnitř štoly jsme předělali druhou komoru před vodním kolem," uvedl místopředseda s tím, že komora je tak připravena pro případnou instalaci další technologie. To tehdy, pokud se spolku podaří získat podporu z některého z dotačních titulů. Další novinka vzniká ve venkovní části areálu. Provozovatelé skanzenu zde budují přístřešek pro důlní lokomotivy, aby jejich opravy a údržbu mohli provádět také v zimním období.
Velké jubileum čeká stříbrské horníky v září. „To si připomeneme čtyřicet let od ukončení těžby ve Stříbře," doplnil Neuberger.