Rok shánění prostor, odborných pracovnic a především peněz na činnost vyústil ve středu odpoledne v úspěšné zahájení provozu tohoto zařízení. Mobilní hospic, jako pobočka chebského Hospicu sv. Jiří, může začít poskytovat kompletní služby tzv. paliativní péče.

„Obě nás k této iniciativě vedla smutná osobní zkušenost, kdy nám umíral někdo blízký," shodly se iniciátorky vzniku tachovského hospice.
Jak je výše uvedeno, tachovský hospic je pobočkou stejného chebského zařízení. „O pobočce jsme jednaly s chebskou ředitelkou Alenou Votavovou. Pojil nás stejný zájem, zajistit lidem v našem okolí, aby mohli důstojně dožít v kruhu rodiny," uvedla Csanálosi.

Povedlo se a o nevyléčitelně nemocné se budou starat lékařky Jana Křístková a Alena Dostalová a tým sedmi registrovaných zdravotních sester, sociální pracovnice, psycholožka, duchovní, dobrovolníci.

„Zahájení této služby by nebylo možné bez podpory ze strany města Tachova, Plzeňského kraje, individuálních dárců, firem, nadací, obcí," dodala iniciátorka.
Během roku příprav a shánění se podařilo shromáždit několik stovek tisíc korun. Od kraje dostal hospic účelovou dotaci 66 tisíc korun na vybavení speciálními pomůckami pro nevyléčitelně nemocné a dalších 150 tisíc korun ze zdravotnického resortu kraje. Město Tachov zase poskytlo prostory pro zázemí a materiál, v jednání je příspěvek na činnost na rok 2016.

Prostory, ve kterých pobočka hospice působí, se nacházejí na tachovském náměstí v budově s číslem popisným 70. Tam také bude moci za pracovnicemi hospice přijít veřejnost. „Každou středu zde budeme mít od 15 do 18 hodin poradnu pro nemocné a jejich rodiny."