VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospoda na vesnici? Na vymření

Tachovsko – Není to tak dávno, kdy hospoda bývala centrem vesnického dění. Domlouvaly se v ní společenské akce, a pokud někdo sháněl řemeslníka, nebylo jistějšího místa.

14.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/archiv

Se změnami ve společnosti a rozdílným způsobem trávení volného času se především venkovské podniky dostaly na pomyslnou křižovatku – co dál.
„Lidé na vesnicích do hospody už moc nechodí. Když přijdou jen místní, vytočím třeba jen čtyři piva za večer. Mladí už vůbec ne, ti si většinou ve městě představují jinou zábavu, kterou jim hospoda na vesnici neposkytne. Jsme národ milovníků piva a tak když někdo bez zlatavého moku nevydrží, koupí si raději v obchodu výhodně plastové velkobalení piva domů. Hodně se taky poslední dobou dělá, že se chlapi domluví, koupí si sud a vypijí ho třeba u někoho na zahradě," řekl Tachovskému deníku provozovatel hospody v Maršových Chodech Karel Davídek.

A jak shodně hospodští dodávají, stále výraznější faktor na straně zákazníků jsou i prázdnější peněženky a na straně druhé zase vysoké náklady na pořízení moderního vybavení.

Stále však platí, že většina menších obcí na Tachovsku si hospodu ve vsi přeje a přiznává, že bez hospody a obchodu život na vesnici není co býval. Objekty, ve kterých hospody na venkově jsou, patří nejčastěji obcím. Proto také obce provozovatele všemožně podporují. Žádná z oslovených obcí však přímo hospodu neprovozuje. Podle většiny starostů o tom ani neuvažovali. Důvodem je splnění podmínek pro provoz hostinského zařízení, složitá legislativa a pro obec i finanční zátěž na plat hospodského „Hospoda je pro nás důležitá, je to místo kde se na vsi mohou lidé scházet. Těší nás, když se nám ji podaří v obcích držet. V Částkově je provozovatel, který začal i vařit. Chodí mu na jídla lidi z místní firmy a ještě rozváží pro seniory. Ceny má lidové, tak snad na to lidi uslyší. Obec mu pomohla se zařízením vybavení kuchyně. Odrazilo se to ale na zvednutí nájmu. K hospodě patří ještě byt v patře, který provozovatel také využívá," řekl starosta obce Částkov Antonín Míček.

Ne všude ale hospody fungují přes celý den a hospodští jsou v nich na plný úvazek. Pro většinu provozovatelů je tak hospoda na venkově spíš koníčkem a přivýdělkem k pravidelným výplatám ze zaměstnání. Starosta Částkova k tomu dodává. „V Maršových Chodech hospoda funguje a jsme za to rádi. Pokud by se tam ale nekonaly pravidelně fotbaly, tak si myslím, že by tam provozovatel nevydržel. Místní lidi do hospody moc nechodí a tolik akcí, aby ho to uživilo, se tam taky neděje. Vždycky je dobře, když k hospodě patří i společenský sál, ten máme v Částkově i v Maršových Chodech," uzavřel Míček.

A jeho slova potvrzuje i Karel Davídek, provozovatel hospody v Maršových Chodech. „Nejsem místní, ale snažil jsem se tu být přes celý týden, to jsem ale postupně vzdal. Teď tu jsem třikrát v týdnu po odpoledních a když jsou fotbaly. Místním se do hospody moc nechce, to vytočím čtyři pět piv za večer. Na zbohatnutí to opravdu není. Šestnáct let provozuji hospodu a šestnáct let chodím ještě do druhé práce. Myslíte si, že bych měl dvě práce, kdyby mě to uživilo? Podnikat je pořád složitější. Pořád platíte nějaké poplatky, nesmím zapomenou zaplatit OSE, pak jsou to nájmy, uhlí, energie. Už jsem pětkrát končil, zatím mě ale pokaždé přesvědčili, abych ještě zůstal," uzavřel Davídek.

Také v jiných obcích na Tachovsku řeší, jak si hospodu na vesnici udržet, ačkoliv většina starostů ví, že hospoda obživu nezajistí.

Dalším z výrazných strašáků, na který se provozovatelé musí připravit, je zavedení elektronické evidence tržeb, která se bude týkat právě restaurací. „Jsme z toho znechuceni a uvažujeme, zda se nám to ekonomicky vyplatí. Nemáme pouze bistro, to provozujeme jen přes léto, ale také ubytování a prodáváme naše výrobky. Na každou činnost musíme mít vlastní elektronickou pokladnu. Peníze, které do pokladen dáme, se nám při našem objemu tržeb nikdy nevrátí. Zatím je brzy, uvidíme jak se s tím popereme, ale už teď to vypadá, že budu muset zrušit akci, na kterou nám chodí přes tisíc lidí," řekla spolumajitelka Dvoru Krasíkov Libuše Sittová.

Jaroslava Hohlová

Autor: Redakce

14.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Fotbalisté Tachova snadno přehráli Okulu Nýrsko

V Plané se uskutečnil multižánrový festival Vyletnění
17

FOTO: Vyletnění se neslo v duchu svateb

FOTO: Druhý koncert kapel z partnerských měst měl úspěch

Stříbro – Již od odpoledních hodin začalo stříbrské náměstí ožívat proudícími lidmi. Na programu dne totiž byl v pořadí druhý koncert kapel z partnerských měst Stříbro a Vohenstrauss.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

A zase ten Bakoš. Tentokrát sestřelil Jihlavu

Plzeň – Viktoria Plzeň vyhrála 2:1 v Jihlavě gólem z 92. minuty.

Obrazem: Dobrovolní hasiči soutěžili ve Ctiboři

Ctiboř - Na fotbalovém hřišti obce Ctiboř se opět konal již tradiční Memoriál Františka Žejdla a Memoriál Ing. Josefa Dvořáka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení