Aby se takovým požárům zamezilo, stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel a mít na paměti, že vysoké letní teploty napomáhají vzniku požáru a také rychlému šíření daleko lépe, než podmínky v jiných ročních obdobích.

Takovou hrabanku, potažmo i vzrostlý porost, může zapálit obyčejný nedopalek cigarety, neopatrní lesní dělníci, hrající si táborníci, ale i dno uražené skleněné láhve. „Při horkém a suchém počasí je nutné, aby občané při pohybu v lese a vůbec v přírodním prostředí (pole, louky, parky) dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů," říká Pavla Jakoubková, mluvčí krajských hasičů a přidává konkrétní rady. „V přírodě se pokud možno vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně (sirky, cigareta, zapalovač). Stačí málo, třeba nenápadná jiskra spadlá do jehličí. V lesích je zakázané kouření, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně lze jen na vyhrazených místech a to minimálně padesát metrů od okraje lesa, jinak hrozí několikatisícová pokuta," varuje mluvčí.

Nikdy nerozdělávejte oheň ani pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě nebo poblíž zemědělských plodin a stohů. Při teplém a suchém počasí je lepší v lese, jinde v přírodě nebo na volném prostranství oheň vůbec nerozdělávat. Když už jej rozděláte, neodcházejte od něj a po skončení pálení jej důkladně prolijte vodou, vyhrabte zbytky dřeva a ohniště s popelem překryjte vrstvou zeminy.

„Velice důležité je, aby byl dodržován i zákaz vypalování trávy a porostů. Je to nelegální a velice nebezpečná činnost, za kterou hrozí pokuty až do výše 25 tisíc korun," podotýká mluvčí a upozorňuje na bezpečné používání propanbuanových vařičů. „Ty nesmíte ani na okamžik pustit z dozoru," říká důrazně.

Když už ovšem hrabanka vzplane, mají hasiči o práci postaráno na několik hodin. A takové případy se běžně stávají i na Tachovsku. Před několika týdny hasili hrabanku u Svahů nebo nad tratí u Pavlovic. Pokaždé vyjely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z celého okolí, nejčastěji s velkými cisternami. „Po příjezdu musí velitel zásahu zhodnotit síly a prostředky. První cisterna má za úkol zabránit rozšíření požáru. To znamená, že hasí kraje a od kraje do středu," popisuje zásah Josef Švarcbek, velitel plánské dobrovolné jednotky. „Pokaždé je snaha hasit kraje po obvodu a po příjezdu posil se dělají dohašovací práce. Podle potřeby se nasadí útočné proudy nebo jen vysokotlak."

Pokud požár zpozorujete, okamžitě zavolejte hasiče (150). Je dobré ale mít jistotu, že skutečně hoří. Nedávno se totiž prý u Vysokého Jamného stalo, že řidič viděl záři z lesa. Později, když už byly hasičské jednotky na cestě, vyšlo najevo, že za lesním remízkem vycházel měsíc. Zdali jde o pokus o vtip, inspirovaný filmem z trilogie Slunce, seno… nebo o realitu, nevíme.