Vstup ČR do Schengenského prostoru v lednu 2008 s sebou přinese zintenzivnění kontrol ve vnitrozemí. „Cizinecká policie zmizí z hraničních přechodů, ale bude dál působit ve vnitrozemí. V příhraničních oblastech budou její příslušníci vykonávat podobné činnosti, které do nynějška dělali na hraniční čáře. Budou sledovat pohyb osob, a zboží, vytipovávat osoby dopouštějící se trestné činnosti, jako je například padělání dokladů, pašování, nebo převádění imigrantů přes hranice,“ řekla tisková mluvčí cizinecké a pohraniční policie Helena Fajrajzlová.

Podle mluvčí využije velká část příslušníků možnost dál pracovat v rámci reorganizované cizinecké policie. „Nyní působí na Tachovsku dohromady 156 příslušníků cizinecké a pohraniční policie. Na hraničním přechodu v Pavlově Studenci slouží 19 lidí, v Broumově 22 a v Rozvadově 74 lidí. Přestože někteří po chystané reorganizaci odejdou do civilu, velká část přejde pod nově vzniklé referáty, které budou v Chebu, Plzni, Domažlicích a Karlových Varech,“ zmínila mluvčí. Část lidí získá novou práci u Okresního ředitelství policie v Tachově.

„Naše okresní policejní ředitelství dostalo předběžně 52 tabulkových míst,“ zmínil policista Václav Blahník. Zájem o službu u pořádkové a dopravní policie už projevilo podle Blahníka na tři desítky lidí. Reorganizace nic nezmění na pravomocích cizinecké policie, všude podél hranic bude smět zastavovat vozidla, kontrolovat osádky, náklad, doklady. Je pravděpodobné, že síť kontrol bue hustá, a na hlídky v příhraničí narazí po Novém roce i pěší turisté. Měli by proto s sebou za každých okolností nosit doklad totožnosti, jinak se nevyhnou problémům. I po reorganizaci zůstane v Tachově referát, který má na starosti povolování pobytů. Pracuje tu jedenáct lidí.

Glosa autora je zde