V souvislosti s tím se nabízí otázka, co bude s objekty, které po odchodu policistů z hranic zůstanou opuštěny. V tachovském regionu se jedná o areály v Rozvadově, Pavlově Studenci a Broumově. „V současné době probíhají jednání s organizačními složkami státu o možném dalším využití budov v areálu hraničních přechodů,“ informoval Deník Karel Hála, ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Územního pracoviště v Plzni, které má hraniční objekty na Tachovsku na starosti.

„Pro stát s nepotřebnými nemovitostmi bude naloženo v souladu se zákonem,“ dodal. Zájem o objekty už ale projevila například Česká obchodní inspekce. „Vstoupili jsme v jednání s úřadem pro zastupování státu. Budovy na hranicích by nám mohly posloužit jako skladové prostory pro padělané zboží. Nebo i pro sklady humanitární činnosti,“ potvrdil nám Milan Javorský, ředitel České obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni.

Policisté v tomto směru zatím stojí stranou. „S nabídkou, zda nemáme zájem o opuštěné hraniční objekty, nás dosud nikdo neoslovil,“ uvedla Jolana Číhová, tisková mluvčí plzeňské policie. Pro objekty by využití našli i provozovatelé služeb pro motoristy. „Nejvíc by se mi líbily budovy v Rozvadově. Budu se o ně zajímat, ale nejsem si jistý, zda se někdo postaví na stranu komerční činnosti. Jak jinak ale úřady naloží s objekty, které nikdo chtít nebude,“ krčí rameny Martin Záhorovský z Tachova.

„ Jenom, proboha, aby ty baráky nedostali nějací takypodnikatelé, které by z nich udělali prodejny zboží ve stylu vše za 30 korun,“ děsí se této představy občanka Stříbra Marcela Vilémová. „Takových obchodů je dost,“ dodala. „Myslím si, že by budovy mohly také najít uplatnění pro blízké obecní úřady. Starostové si jistě najdou možnost, jak je využijí,“ nastínil Martin Záhorovský.