Budou se při ní výměňovat více než tři stovky oken v sedmdesáti obecních bytech. Důvody, které k tomuto obec vedly, Deníku osvětlil František Čurka, starosta Halže. „Pro výměnu jsme se rozhodli, protože stará okna už bya ve špatném technickém stavu. Některá okna se nedovirala, jiná už netěsnila. Druhým důvodem je to, že nová plastová okna by nám měla, podle našeho odhadu, snížit tepelné ztráty o patnáct až dvacet procent. Nezanedbatelné je také estetické hledisko. ,“ řekl Čurka.

Podle představitelů obce už v těchto dnech probíhá výběrové řízení na dodavatel a do konce roku by mělo být známo jméno vítěze. Obecní kasa ale na tak velkou investici sama nestačí. Halžští si proto museli na rekonstrukvi vzít ůvěr ve výši téměř dvou a půl milionu korun. „Také jsme se domluvili s těmito nájemníky, že jim jednorázově zvedneme nájem, o dvanáct korun za metr čtvereční, který pak zůstane fixní až do roku 2010. Tím pak budeme splácet úvěr u banky,“ pokračoval starosta.

Podle Čurky má výměna začít na jaře a hotovo by mělo být do konce června příštího roku. „Až padne regulované nájemné, podepíšeme nové nájemní smlouvy, až obec trochu ušetří, provedeme výměnu ve zbývajících obecních bytech,“ dodal na konec Čurka.