VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak chutnají klobásy? Okusili jsme je za vás

TACHOVSKO - Začalo léto, a s tím se strhla i lavina poutí a slavností. Tradiční pochutinou je klobása

1.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Milan Jaroš

O víkendu se na Tachovsku konala řada poutí a slavností. Tradiční pochutinou, kterou si nenechá ujít téměř žádný návštěvník je bezpochyby klobása.
Otestovali jsme tedy tři klobásy ze třech akcí a ty jsme podrobili podrobnému zkoumání. Porovnávali jsme jak chuť, složení, tuhost, tak ale i délku.
Další kapitolou se stala samotná příprava, obloha, tedy hořčice, kečup, popřípadně křen. Zjišťovali jsme i kvalitu a množství chleba.

První naší zastávkou se stala akce Vítkovský sekáč, kde své klobásy griloval Miroslav Matoušek. První, co náš nemile překvapilo byla cena. Za zhruba dvaceticentimetrovou klobásu zákazník zaplatil rovných čtyřicet korun. Chutnala však delikátně. Obsahovala málo tuku a žádné flaksy. Klobása byla velmi pikantní a chutná. Hořčice nebyla ředěná vodou. To je totiž oblíbený nešvar prodejců. Na chlebu bylo znát, že je den, až dva starý. Tenoučký ubrousek ale rozhodně na utření mastných rukou a úst nestačil. Prodejce Matoušek klobásu griloval na podomácku vyrobeném grilu.

Druhá akce a tedy druhá klobása byla ochutnána na Svojšínské pouti. Zde udil a také griloval prodejce Ladislav Šůta.
Další kudla do zad pro naše pěněženky. Cena přímo nekřesťanská. Čtyřicet pět korun si prodejce účtoval za přesolenou asi dvaceticentimetrovou klobásu, ze které jen po nakousnutí stříkaly gejzíry omastku.
Chuť nás tedy velmi zklamala. Klobása měla velký obsah masa, na Vítkovskou to ale rozhodně nestačilo. Kladně však hodnotíme oblohu.
Na tácek nám byla dána jak hořčice, tak kečup. Chléb byl čerstvý a bylo ho hodně. Ubrousků bylo také více a lépe sály. Prodejce patrně věděl, že klobásy stříkají tuk. Překvapením však byla přípravna, tedy gril. Jednalo se o uzavřenou pec, ve které byly klobásy a další lahůdky připraveny.

Poslední naší zastávkou byla pouť v Lomu u Stříbra. Tam jsme si mohli dooprvdy pochutnat na klobáse, kterou ugriloval Michal Vališ. Ano, byla poněkud tužší, ale chutnala skvěle. Chuť byla vyvážená, jemně pálivá. Obsahovala velké množství masa, srovnatelné s klobásou pana Matouška. Ubrousků bylo tolik, kolik kdo chtěl. Cena byla však nejnižsí. Třicet pět korun si Vališ naúčtoval za velmi dobrou klobásu. Jako plus také bereme, že nám prodejce na tácek přihodil k hořčici a kečupu také křen. Z klobásy nestříkal tuk a byla připravena na klasickém grilu.
Jak tedy zní náš konečný verdikt? Třetí místo Svojšín, druhé místo Vítkov a první tedy Lom u Stříbra.

Josef Holek

1.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Představení nového loga a tabule v rámci projektu záchrany Böttgerova sloupu ve spolupráci s německou firmou v rámci projektu Böttger.

Obora představila logo s Böttgerovým památníkem

Jedním z cílů záchranných složek byl také požár valníku mezi Stříbrem a Těchlovicemi.

Čtvrtek na Stříbrsku: Dvě dopravní nehody a požár valníku se slámou

Bouřka se silným větrem zaměstnala hasiče v celém kraji

Plzeňský kraj - Hasiči odstraňovali padlé stromy a větve na více než třiceti místech.

OBRAZEM: Setkání s indiány vystřídalo kroužkování ledňáčků

Tachovsko – Společnému soužití člověka s přírodou se věnoval příměstský tábor s Dětským domovem Domino Plzeň.

Petr Ardeleanu bude v sobotu pískat na Baníku

Tachovsko – Ve čtvrtém kole nejvyšších fotbalových soutěží nebudou chybět ani jména všech tří Tachováků, kteří v nich působí. Dva z nich se vydají na Moravu.

Rozhodne již Stříbro o motokrosových titulech?

Stříbro - Neděle 20. srpna bude na motocyklovém závodišti ve Stříbře patřit atraktivnímu programu BUKSA/ADOS Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení