Děti z dětských domovů v Plané a Tachově se tak v sobotu dopoledne sešly v tachovském plaveckém bazénu, aby se vydováděly a navíc se naučily třeba vytáhnout z vody tonoucího.

Pomohla nadace

Setkání obou domovů, navíc v bazénu, nebylo podle ředitelů jednoduché uspořádat a především zaplatit. „Hodně nám v tom ale pomohla Nadace Táta a máma, která nám poskytla prostředky na volnočasové aktivity. Což je právě tento případ," uvedl ředitel tachovského dětského domova Zdeněk Kropáč.

V bazénu se sešlo dvanáct dětí z Tachova a stejný počet z Plané. Čekaly je běžné vodní hrátky, ukázky stylů plavání, základní kurz v záchraně tonoucího, soutěže a potápění s veškerým vybavením.

Dětem se to líbilo

Obyvatelé obou dětských domovů strávili v sobotu v tachovském bazénu dvě hodiny. Byl mezi nimi také devatenáctiletý Jiří Kovač, který žije v Dětském domově v Tachově. „Mě se tu líbí, je to moc zajímavá akce. Vytahování tonoucího z vody jsem takhle detailně a zblízka viděl poprvé a připadá mě to hodně zajímavý," řekl Deníku.

Do bazénu přišly také čtrnáctiletá Aneta Tišerová a její o rok starší kamarádka Stefanie Balogová. Sice se obě po vykoupání v bazénu třásly zimou, ale program si pochvalovaly. „Je to zajímavé, zábavné. Pro nás je ale hlavně důležité, že jsme se sešli s kamarády z dětského domova z Plané. Sice se s nimi dobře známe, ale zase nemáme tolik příležitostí se setkávat," shodly se obě kamarádky.

Mají společné plány

Společné hrátky v bazénu ale nejsou jedinou aktivitou, kterou chtějí dětské domovy společně provozovat. „Na jaře uspořádáme dětský triatlon. Ten ale nebude určen pouze dětem z dětských domovů, ale široké veřejnosti. Jeho výhodou navíc bude, že ti nejlepší pak mohou postoupit na další kolo do Plzně," nastínil blízkou budoucnost Kropáč.

Jeho kolega Jiří Kotschy, ředitel Dětského domova Planá, zase připomněl projekt Most přes generace. „Jedná se o projekt, kdy děti docházejí do domovů důchodců a se seniory hrají netradiční společenské hry. Jedná se o zcela nové hry, které nejsou běžně na trhu k dostání," uvedl Kotschy.

Plánský domov už tento projekt praktikuje, tachovský se do něj v letošním roce nově přihlásil.

Spolupráci chtějí oba domovy rozvíjet i při dalších společných aktivitách.