Akce se jmenuje Keltský telegraf a ohně se rozhoří řetězově. Začínat se bude kolem půl osmé z Velké Javořiny na Moravě. Na Tachovsko by oheň měl dorazit mezi půl devátou a devátou. Jako první budou přijímat signál na Ovčím vrchu u Kokašic. Už podruhé u toho budou členové občanského sdružení Domaslav. „Před třemi lety jsem se k této akci přidal sám, loni už jsme zapalovali oheň na Ovčím vrchu se členy sdružení Domaslav," řekl Deníku Pavel Sláma.
Zapálená vatra na Ovčím vrchu bude znamením pro další partu na Vlčí hoře nad Černošínem. Tam inicioval připojení k celostátní akci Jiří Kořínek. „Na místo dorazíme už dopoledne, abychom vše potřebné připravili. Musíme nanosit dříví a připravit ohniště. Malý oheň si zapálíme už v odpoledních hodinách, abychom pak mohli večer, až uvidíme signál z Ovčího vrchu, zapálit velký oheň," uvedl Deníku.
Zapalovat oheň na Vlčí hoře budou tradičním způsobem. „Inspirován touto myšlenkou jsem se pokusil zapálit oheň třením dřívek. Pokusů bylo nesčetně, podařilo se to až po hodině urputné dřiny," popsal Kořínek s tím, že nakonec přelétla jiskra třením bezinkového dříku o smrkové dřívko. „Takhle se pokusíme malý ohýnek zapálit také na Vlčí hoře," dodal.
Viditelnost mezi oběma vrchy na Tachovsku, které se k akci připojí, je podle organizátorů dobrá. „To už máme vyzkoušené. Jediné, co by přineslo určité potíže ve viditelnosti, je mlha," řekl Deníku Kořínek.
Akce vítání jara Keltským telegrafem je otevřena pro veřejnost. Kdo by měl zájem, může se na Ovčí vrch nebo na Vlčí horu přijít podívat, signální ohně se budou zapalovat, jak je výše uvedeno, v sobotu po půl deváté večer.