„Nám jej náš dodavatel přivezl v úterý 1. září. Hned jsme jej umístili na prodejnu a brzy přišli i první zákazníci. Ale ptali se na něj už koncem srpna," řekl jeden z tachovských prodejců, Milan Tolar.

Letošní horké a suché léto nijak kvalitě částečně zkvašeného moštu z plodů vinné révy (jak se má burčák správně charakterizovat), neublížilo. Spíše naopak. „Kdo má tento nápoj rád, tak to pozná hned po ochutnání. Burčák je letos výborný. A jak mi řekl dodavatel, letošní počasí mělo velmi příznivý vliv na to, že do révy se nepustili škůdci. Těch bylo letos hodně málo, a tak jsou hrozny kvalitní," vysvětlil tachovský prodejce burčáku.

Cena se na trhu na Tachovsku pohybuje kolem sedmdesáti korun za litr. Podle zákona se burčák smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu, většinou je ale na trhu několik týdnů v září.

Kromě kamenných obchodů a vinoték jej na Tachovsku seženete nyní i ve stáncích při různých poutích a podobných slavnostech, k mání bude rovněž například příští týden v Kladrubech na Slavnostech vína.