Mladí lidé na Tachovsku mají o brigády stále zájem. Krátké pracovní příležitosti ale nepřitahují tolik pozornosti zájemců, jako tomu bylo například v minulých letech. I u krátkodobých brigád se totiž projevuje trend spojený s nízkou nezaměstnaností v tachovském okrese.

VÝROBNÍ FIRMY

Střední a velké firmy se čím dál tím častěji potýkají s nedostatkem pracovních sil. Přes letní sezónu tak díru po zaměstnancích vyplňují brigádníci.
„Brigádníky nabíráme stejně jako v minulých letech a máme s nimi dobré zkušenosti. Zájem v letošním roce je také přibližně stejný jako vloni. Vzhledem k našemu provozu musíme nabírat studenty starší 18 let, aby mohli pracovat u strojů a ve třísměnném provozu," řekl Deníku Jiří Rubáš z tachovské firmy Rotarex.

Tato firma nabízí zhruba místa zhruba čtyřiceti studentům. „A ještě nemáme všechna obsazená. Protože se nám nehlásí tolik studentů, kolik bychom potřebovali, dáváme teď nabídky na brigády také vysokoškolským studentům s kořeny v Tachově," doplnil dále Rubáš.

Jeho slova potvrzuje i Jana Nováková z firmy Novasport Tachov a dodává: „U nás máme už poměrně stabilní tým brigádníků, dáváme přednost především dětem našich zaměstnanců a volná místa už máme zaplněná. Děti se k nám hlásí už na začátku roku a my jsme rádi, že se jim u nás práce líbí a vrací se k nám."

V OBCHODECH JINAK

Odlišná situace než ve výrobních podnicích je v obchodě a ve službách. Ty se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu, proto se snaží během celého roku vyjít zaměstnancům vstříc zkrácenými úvazky nebo nabídkou brigád.

„O brigády je u nás přes léto velký zájem a hlásí se k nám spousta studentů. Letos máme mladistvých brigádníků celkem dvacet. Pracovat u nás mohou studenti od šestnácti let věku. Brigádníky sháníme během celého roku, takže pokud někdo přijde, že má u nás zájem o práci, rozhodně ho neodmítneme," řekla pracovnice personálního oddělení Kateřina Bedrnová z obchodního řetězce Tesco.

Obchodní řetězec Billa v Tachově má jinou zkušenost. „Nikdo se k nám letos na brigádu nehlásil. V minulých letech jsme brigádníky nabírali na víkendy. Letos se s tím naštěstí nemusíme potýkat, od začátku roku máme dost svých zaměstnanců," řekla Deníku zástupkyně vedoucího tachovského supermarketu uvedeného řetězce Marcela Jurková.

NEZÁJEM

Také zemědělci a pěstitelé se potýkají s výrazně nižším zájmem o možnost přivýdělku na brigádách u mladých lidí. „Práce na poli je těžká a mladí nejsou dneska zvyklí pracovat, nikomu se moc nechce ohýbat se na poli a za každého počasí. U nás jsme měli letos velký problém sehnat brigádníky na sběr jahod," potvrdil Deníku majitel jediné jahodové plantáže na Tachovsku Petr Janata.

KOLIK SI VYDĚLAJÍ

A na kolik peněz si tedy zájemci o letní brigádu mohou přijít? Platové ohodnocení brigádníků se nejčastěji pohybuje v rozmezí 65 – 100 korun na hodinu. V některých firmách je hodinová mzda stejná pro brigádníky jako pro ostatní zaměstnance.

Jaroslava Hohlová