Filmový nadšenec byl ceněnou osobností především pro své znalosti z filmové historie. Spolupracoval s řadou tuzemských tvůrců, s některými z nich jej pojilo osobní přátelství.

Například s režisérem Jaroslavem Soukupem, se kterým se potkal při zkouškách na FAMU. Kalaš se sice na studia filmové režie nedostal, nicméně s režisérem spolupracoval a mimo jiné našel na Tachovsku exteriéry pro jeho celovečerní debut Drsná Planina.

„Na Jirku vzpomínám velice často," řekl režisér Deníku. „A je to neuvěřitelné, ale Drsnou Planinu jsme začali natáčet v tomto období. Dodnes si pamatuji, že to bylo 8. února 1979. A i díky Jirkovi tento film vznikl," uvedl Soukup.

Ten vzpomíná nejraději na nadšení a optimismus, se kterým Jiří Kalaš k filmovému umění přistupoval. „Byl vždy nabitý příjemným optimismem, měl spoustu nápadů, plánů, hodně nám pomáhal. Je mi velmi líto, že už mezi námi není," zavzpomínal tvůrce takových filmů, jako Kamarád do deště, Vítr v kapse, Discopříběh, či aktuálně seriálu Policie Modrava, jehož druhá řada se začne natáčet v květnu.

Po Kalašovi zbyl rozsáhlý filmový archiv, který zahrnuje stovky a stovky filmů, především české a východoevropské provenience. „Nepřekonatelným odborníkem byl v oblasti ruského, později sovětského, a teď už opět ruského filmu, kdy byl velice často vyhledáván lidmi z filmařské branže, pro své erudované znalosti a schopnosti," řekl o Kalašovi Ivo Panuš.

Kalašovým přičiněním se diváci v Plané i dalších místech na Tachovsku mohli setkat s řadou filmových tvůrců a herců. Kina na Tachovsku nabídla řadu předpremiér a premiér filmů režisérů, jakými jsou Jiří Sequens, Jaroslav Soukup, Zdeněk Troška, Tomáš Vorel a mnoho dalších. „Doslova plejáda nejlepších českých filmařů za ta léta navštívila tato místa, kde jim Jirka pomáhal vyhledávat nejvhodnější místa, nad nimiž plesala srdce režisérů i kameramanů," okomentoval Panuš.

Význam osobnosti Jiřího Kalaše podtrhlo i Městské kulturní středisko v Plané, které po jeho úmrtí začalo organizovat filmový festival. Ten nese jeho jméno a v letošním roce se uskuteční o prvním březnovém víkendu.

„Festival jsme rozložili do obou víkendových dnů. Promítat budeme krátkometrážní filmy pro děti na klasickém 35mm formátu, ale několik představení plánujeme také pro dospělé," uvedla ředitelka MKS Planá Milena Nová.