„Rekonstrukce jízdárny stále pokračuje a tak není budova volně přístupná veřejnosti. Proto se zde nekonají klasické prohlídky jako na hradech či zámcích. Komentované prohlídky jízdárny jsou určeny předem nahlášeným,“ uvedl.

Prohlídky stavby, která pochází z druhé poloviny 19. století a je druhou největší svého druhu ve střední Evropě, jsou doporučeny větším turistickým skupinám. Minimální počet návštěvníků je deset. „Vstupné je ve stejné výši jako loni, tedy třicet korun na osobu. Jednotlivcům, ale i větším skupinám, budou určeny komentované prohlídky v rámci letošních Husitských slavností, které se konají v termínu 18. a 19. srpna, dále v rámci Dne evropského dědictví (15. září) a uskuteční se i večerní prohlídky osady Světce a jízdárny (27. října). Právě při těchto akcích projde jízdárnou největší počet návštěvníků,“ řekl Deníku Voltr.

Při zmíněných akcích bude v hlavním sále k vidění i krátkodobá výstava, například děl neprofesionálních výtvarníků.

Tradicí se v jízdárně staly různé koncerty. „V letním období si přijdou na své samozřejmě i příznivci klasické hudby. V rámci desátého ročníku ročníku hudebního cyklu Dveře jízdárny dokořán se uskuteční čtyři koncerty. Zahrají například orchestr Václava Hybše, členové početné rodiny výborných hudebníků Verner Collegium, v jízdárně zazpívá i zatančí Carmen. Milovníci květin budou moci obdivovat výstavu zahrádkářské organizace Šmoulinky z Pernolce,“ doplnil.

Po loňském premiérovém uzpůsobení hlavního sálu na provizorní kinosál a dobré návštěvnosti při promítání se počítá též s promítáním v jízdárně i v letošním létě.

Jízdárna Světce

Otevírací doba: duben až říjen (pro předem objednané skupiny, rezervace na telefonu 374 630 001)

Vstupné: 30 Kč