Víkend v Plané se nesl v duchu Anenské poutě. Církevní část začala už v pátek a byla jubilejní. Letos šli poutníci v novodobé historii už po dvacáté páté. Sobota patřila hlavně dětem, hudbě a představením. Neděle pak folku.

Tradice církevní poutě sahá hluboko do historie. „Máme dochované fotografie Anenské poutě z roku 1945. Sloužili zde američtí vojáci a jedna žena, která je potomkem takového vojáka dala snímky k dispozici," poukázala vedoucí Městského kulturního střediska v Plané Milena Nová. Pouť tradičně navštěvují nejen věřící z Německa, z Plané se přidávají místní i přespolní. Poutní kostel sv. Anny u Plané jim je pak společným cílem. Jedna část putuje z německého Mähingu a druhá z náměstí v Plané. Ta za doprovodu Chodovarky, kdy dechová hudba tak střídá písně církevní.

Slavnostní jubilejní poutě se zúčastnili dva biskupové řezenský Rudolf Voderholzer a plzeňský František Radkovský. Do průvodu se zapojili i první porevoluční plánský starosta Miroslav Kalaš i jeho nástupce Karel Vrzala.

Průvody z Německa i z Plané se potkaly na rozcestí, kde čekal plánský farář Jaroslav Šašek.

V kostele sv. Anny se konala česko-německá mše a součástí slavnosti byl jarmark, program pro děti, a hudební vystoupení. Zazněla barokní hudba, kde účinkovaly Andrea Brožáková Frídová soprán a Markéta Schley Reindlová varhany a následoval ohňostroj.

Světská část pouti se odehrála v západní části náměstí Svobody, protože východní část před městským úřadem je právě v rekonstrukci. Přípravy trvaly delší dobu. „Musíme vyjednat celkem čtyři povolení od různých úřadů. To zabere nějaký čas. Je nutné objednat stánkaře. Další města mají v této době Svatojakubskou nebo Svatoanenskou pouť. Trhovci a stánkaři se tak špatně pro dnešek shání," popsala Nová. Město také předem připravuje prostranství, provádí se údržba zeleně a úklid. „Stezka na svatou Annu se vyseká…" řekla s tím, že pouť na náměstí patří. „To, že se zrovna nyní opravuje, moc neovlivníme, snad se i tak bude pouť lidem líbit," dodala v sobotu dopoledne.

Podle malých návštěvníků se líbila. „Pohádka byla pěkná, docela jsem se zasmál, když chtěli holce sekerou useknout hlavu, ale nakonec jí jen plácnul," okomentoval předškolák Marek Navrátil vystoupení pro děti, které připravilo plzeňské Muzeum strašidel. „Zahrajeme pohádkovou školu, pak O perníkové chaloupce, o Karkulákovi a Vodnickou pohádku. Byli jsme tu i minulý rok a tak opět chceme pobavit lidi. Jsme překvapení, kolik je zde lidí a příjemným prostředím," pověděl před představením principál plzeňských strašidel Zdeněk Zajíček a dodal, že pohádky mohou malí i velcí vidět pravidelně právě v Muzeu strašidel nebo v pohádkovém statku.

S koňmi přijeli do Plané z útulku pro staré a týrané koně z Miřkova. Děti se mohly povozit a na pořadu dne bylo také vystoupení bývalého člena Cirko Amerikano. „Tyto koně jsou odebrány původním majitelům po špatném zacházení. Říká se tomu zanedbaná péče a týrání," popsal Petr Schröpfer, který působil v největším špaňelském cirkuse jako artista.

Sobotní večerní program pokračoval v areálu koupaliště vystoupením hudebních skupin.