Návštěvníci se kromě jiného mohou těšit na dobové fotografie i na křest nové knihy a kalendáře mapujících historii školy.

Ta se začala psát v roce 1926. V malé lázeňské obci rychle rostl počet obyvatel, a tak byla zrealizována několikaletá myšlenka na založení vlastní školy pro místní děti. Ty do té doby docházely do škol v sousedních obcích. Slavnostně byla škola poprvé otevřena 4. ledna 1926 a jejím prvním učitelem a správcem byl Peter Kaspar.
V devadesátých letech škola prošla drobnými rekonstrukcemi a opravami, ve kterých se za podpory obce i místních obyvatel pokračuje dosud.

„Škola se během celého roku připravuje na sobotní slavnostní završení oslav výročí. Žáci a učitelé za podpory grantového programu připravili projekt Devadesátka. Jeho prostřednictvím se seznámili s dosud nezmapovanou historií školy a se zajímavými událostmi v jejím životě, připravili výstavu v místním hasičském muzeu na téma Malujeme školu, oslovili pamětníky – bývalé žáky i pedagogy a vytvořily sbírku příběhů z jejich vzpomínek. Z malovaných obrázků a fotografií školy vydali nástěnný kalendář na rok 2017," řekla Deníku ředitelka školy Alena Kalavská.

Zahájení a slavnostní přivítání hostů je v sobotu plánováno na čtrnáctou hodinu, poté hostům zazpívá nově vzniklý pěvecký sbor, složený z dospělých členů, který navazuje na historii šedesátých let minulého století, kdy pěvecký sbor při škole existoval.

Program bude pokračovat na zahradě i uvnitř budovy, kde si zájemci mohou prohlédnout kroniky, fotografie, nebo se podívat na promítání krátkého filmu o škole.
Další zajímavostí, kterou organizátoři připravili, je křest knihy Střípky z historie. Jde o jednu z řady dalších úspěšných publikací od místního autora Jiřího Kalisty, velkého příznivce a obdivovatele Konstantinolázeňska. „Pan Kalista nám udělal napsáním knihy velkou radost. Je to moc hezký dárek k výročí školy," uvedla Kalavská.

„Kniha je napsána velkoryse a je v ní nejen historie naší základní školy v Konstantinových Lázních, ale i základních škol v Bezdružicích a okolí, včetně mateřských škol. V sobotu k nám přijde rovnou z vydavatelství, takže by měla mít sotva zaschlé stránky," dodala.

Jaroslava Hohlová