Levicové strany tedy mají o svých kandidátech jasnou představu, pravicové se ještě konkrétně nevyjádřily.

„Delegáti z řad členů ČSSD se shodli na jméně stávajícího senátora Miroslava Nenutila ze Stříbra. Stalo se tak v sobotu na obvodní nominační konferenci v Chebu," informoval asistent senátora Jan Straka.

Za dobu svého působení Miroslav Nenutil navrhl celkem 11 zákonů a byl zpravodajem 49 zákonů. „Vážím si toho, že přátelé ocenili uplynulých šest let mé práce v Senátu obnovenou důvěrou v mou kandidaturu," okomentoval Nenutil. „Věřím, že má práce je pro voliče dostatečnou zárukou, že své předvolební sliby chci a dokážu plnit. Vážím si každého hlasu, o který usiluji," dodal.

Zatímco Nenutil je ze Stříbra, KSČM vsadila na kandidáta z Chebu. „Schválen byl bývalý poslanec Pavel Hojda," řekl Deníku plzeňský krajský předseda Miroslav Kavij.

Ostatní strany politického spektra zatím žádné jméno pro senátní volby v obvodu Tachov a Cheb nevyslovily.

„Právě o kandidátovi jednáme," sdělila Deníku karlovarská krajská manažerka TOP 09 Petra Kadlečková. „Příští pondělí budeme mít schůzku, kde budeme o kandidátovi pro senátní volby jednat. Určité představy máme, ale konkrétní jména zatím zveřejňovat nebudeme," uvedla.

Podobně je na tom hnutí ANO. Podle plzeňského krajského manažera Michala Marka má krajské vedení ANO nějaké typy na uchazeče o senátorské křeslo, ale zatím podrobnější informace nezveřejňuje.

Svoje typy má také vedení hnutí Úsvit. Deníku to potvrdil výkonný tajemník Jan Zilvar. „Samozřejmě jsme tuto otázku projednávali, vytypovány máme určité osobnosti, ale konkrétní jména zatím potvrzena nemáme. Vše je ještě v jednání," uvedl.

Křesťanští demokraté jména možných kandidátů také zatím konzultují. „Na kandidátovi pro senátní volby zatím nemáme shodu, nicméně konzultujeme různé možnosti s kolegy z Karlovarského kraje," řekl Deníku Oldřich Rozšafný z plzeňské krajské kanceláře KDU-ČSL.

V neposlední řadě je podobná situace u západočeských organizací Občanské demokratické strany. Podle Věry Rubákové z Tachova, která je členkou předsednictva krajské organizace, se o kandidátovi pro senátní volby v tachovském a chebském obvodu bude ještě jednat.