Jižní zahrada sloužila v dobách existence kláštera k pěstování zeleniny pro klášterní kuchyni, v posledních letech však nebyla příliš udržovaná. Díky projektu dotovanému Evropskou unií se tvář této části celého areálu změnila.

Je tu klidová plocha s lučními partiemi a lavičkami, ovocný sad se starými odrůdami jabloní, hrušní a třešní. „Na rozloze dvou hektarů jsme pro návštěvníky vytvořili plochu, kde budou moci posedět na lavičkách, obdivovat krásu rozkvetlých luk nebo ovocných stromů," uvedl kastelán Milan Zoubek. Zahrada bude volně přístupná až do konce října.

Odborníci nejprve provedli podrobný průzkum zahrady, poté zpracovali projekt na její totální přeměnu. „Nežádoucí dřeviny a nálety byly odstraněny, u ponechaných porostů byla provedena selektivní probírka, kompozičně významné stromy byly ošetřeny a nakonec byly vysázené nové dřeviny," popsal Zoubek. Vyčištění a dosadby některých břehových částí se dočkaly také tři bývalé nádrže na vodu, které sloužily v druhé polovině 19. století pro potřeby zdejšího již zaniklého pivovaru.

Celkem bylo v jižní zahradě ošetřeno 20 dřevin, vysazeno bylo 356 nových dřevin a 81 stromů bylo vykáceno.

Změnu zaznamenají také návštěvníci na vyhlídkové terase před klášterním kostelem, kde byly odstraněny nežádoucí jehličnany a provedena pěstební opatření. Celkové náklady na projekt přesáhly 1,1 milionu korun, evropské dotace činily sedmdesát procent.

Do konce tohoto týdne, tedy ještě v sobotu a v neděli je v souvislosti s otevřením zahrady a výročím 900 let od založení kláštera, expozice doplněna výstavou Santiniho květy. Tyto krátkodobé květinové aranže byly inspirovány středověkým milostným Románem o růži. Pro celý klášter byla použita tisícovka květin rozličných druhů, barev i vůní. Některé květinové vazby budou k vidění v klášteře až do 10. května.