„Se samotnou rekonstrukcí bychom chtěli začít už letos v létě, o rok později by už měli rozhlednu navštívit první návštěvníci," potvrdil Jan Kárník z tachovského KVHS.

V místě pro ně budou připraveny expozice o historii místa nebo o okolní přírodě. Členové klubu navíc počítají i s vystavením různých uměleckých artefaktů ze dřeva a kovu. „Ti, kteří by chtěli v místě vystavovat nás mohou samozřejmě kontaktovat. Navíc bychom rádi nedávnou minulost připomněli na informačních panelech, uvažujeme, že součástí expozice budou i nějaké drobné artefakty. Rozhodně neočekávejte zbraně, tanky a podobné věci," upřesnil Kárník.

Opravy se nedočká jen hláska, ale i blízké okolí. „Zatím předpokládáme zachování travnatého pozemku okolo rozhledny přibližně v rozsahu dnešního oplocení s přístřeškem pro turisty. Nechceme ale předbíhat," uvedl Deníku. Vše prý závisí na výsledku jednání s majitelem pozemku, jímž jsou Lesy České republiky.

Důležitou otázkou jsou i přístupové cesty pro turisty nebo cyklisty. Jedna vede z Čech, respektive od Staré Knížecí Huti a druhá z německého Silberhütte. „Havran se nachází uprostřed lesů v blízkosti rezervace Křížový kámen, případná cesta autem až na místo tedy ze zjevných důvodů vůbec nepřipadá v úvahu," podotknul Kárník.

Zaparkuj a jdi

Auto tak budou muset návštěvníci zaparkovat na Staré Knížecí Huti, šest kilometrů od vrcholu. Druhou možností je dojet do německého střediska Silberhütte (z Tachova přes Branku a Bärnau) a odtud pokračovat na Havran pěšky asi dva kilometry. Jak bylo řečeno, nejen z tuzemska by měl turista bez problémů projít. „Z naší strany je betonová silnice a z německé strany vede pěšina," vysvětlil Jan Kárník s tím, že klub vede s Lesy ČR jednání o možnosti napojení na systém běžecký tras na Silberhütte, které jsou od Havranu vzdáleny asi čtyři sta metrů. „Vše je dosud v přípravě," dodal.

Dotace, které KVHS získá od Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Jihozápad, ale nebudou na celou rekonstrukci místa stačit. „Regionální operační program dá čtyři celé osm miliónu korun, klub musí ze soukromých zdrojů shromáždit ještě zhruba sedm set tisíc korun," vypočítal. "Tímto bych také chtěl požádat veřejnost o pomoc s financováním, vše potřebné se zájemci dozví na našich webových stránkách www.rozhlednahavran.cz."

Historické snímky Havranu. Publikováno s laskavým dovolením Klubu vojenské historie a sportů Tachov.

Chátrání

Havran byl postaven na konci šedesátých let jako objekt pozemního vojenského stanoviště radiového a radiotechnického průzkumu, tedy pro odposlech. Zhruba o dvacet let později začala tehdejší armáda s rekonstrukcí a odstranila vrchní dřevěnou polovinu věže. Kvůli revoluci ale opravu nedotáhla, hlásku provizorně zastřešila a z místa definitivně odešla. Od konce osmdesátých let tak Havran chátral. K rozkladu přispěli i zloději.

Jak Deník dobyl Havran

Nechtělo se nám psát o Havranu bez toho, aniž bychom vrchol sami nenavštívili. Na Havran jsme se tak vypravili za jedné březnové soboty v podvečer s myšlenkou, že z něj bude vidět krásný západ slunce, že se bude pěkně fotit. Do prostoru stavby je kvůli špatnému technickému stavu konstrukce zákaz vstupu, na místo se tak vypravujeme i s Janem Kárníkem, členem Klubu vojenské historie a sportu Tachov.

K věži jsme dorazili pár minut před oním západem. Na vrcholu bylo ticho, jen nárazový vítr občas konstrukci rozvrzal. Vystupujeme po stařičkých schodech, jsou sice kovové, ale kde jsou ty časy, kdy byly schodnice rovné a jejich středy neshnilé. Držíme se orezlého zábradlí a pomalu procházíme jednotlivá patra. S větrem musíme v téměř devíti stech metrech nad mořem počítat. Konstrukcí silně profukuje, v jednotlivých patrech se povalují staré dřevěné pláty hobry a překližky či roztrhané chuchvalce skelné vaty. Opatrné vyšlapávání nám zabralo asi osm minut. Výhled z plošiny, která se nachází asi v pětadvaceti metrech nad zemí, je ovšem impozantní – vidíme Šumavu, Slavkovský a Český les i Přimdu. Když je prý dobrá viditelnost, dají se spatřit i Alpy! Vše v rychlosti nafotíme a s uctivým našlapováním opět scházíme dolů. Musíme si však dávat velký pozor, leckde je podlaha nestabilní. Jsme nakonec i rádi, když se podrážky našich bot dotknou pevné půdy. I my, po vlastní zkušenosti apelujeme na veřejnost – prosím nevstupujte do prostoru věže, je opravdu v havarijním stavu, počkejte si na opravenou rozhlednu!

Havran v číslech

Nadmořská výška: 895,30 m n.m.

Výška rozhledny: 24,4 m

Nadmořská výška podlahy vyhlídkové plošiny: 919,7 m n.m.

Zeměpisná šířka: 49.743124 N

Zeměpisná délka: 12.409255 E

Předběžné studie nové rozhledny, která vznikne místo bývalé hlásky Havran.

Kde hledat informace?

O Havranu píše Václav Ilčík. Zajímavé materiály tak lze najít na webu: www.iron-curtain.info

O Havranu, o nové rozhledně se ledacos dozvíte i z webu: www.rozhlednahavran.cz

Kde se vzal nápad a kdo na projektu pracuje?

„Se sousedem z chalupy jsme se jednou po Vánocích sešli a trocho jsme popili. Přišlo nám líto, že Havran zbourají, tak jsme si řekli, že ho zachráníme. Tehdy nám to přišlo jako dobrý nápad, a pak už nešlo couvnout," řekl s úsměvem Jan Kárník z Klubu vojenské historie a sportů Tachov. „Obrovský kus práce odvedli kolegové z klubu vojenské historie, pánové Miroslav Hovězák, Milan Volf a Pavel Janoušek. Podpořila nás i spousta kamarádů." Jan Kárník dále děkuje Lesům ČR, CHKO Český les, úředníkům z Tachova, úředníkům z ROP Jihozápad, lidem z Revisu a MAS Zlatá stezka a všem dalším, kteří nám s rozhlednou pomohli a pomáhají. „Je až neuvěřitelné, že zatím všude, kam jsme přišli, jsme se setkali s podporou a vstřícným přístupem," dodal.