Tentokrát navštívil ve čtvrtek 25. října Domov pro seniory v Panenské ulici v Tachově a pobesedoval s jeho obyvateli.

„Navštívil jsem už desítky domovů důchodců a tak problémům našich starších spoluobčanů docela rozumím,“ řeklnámKohlíček. Poté, co důchodcům europoslanec obšírně přiblížil svůj životopis, je v krátkosti seznámil s činností Evropského parlamentu.

Senioři se ale spíše zajímali o Kohlíčkův postoj ke kauze zkrachovalé plánské nemocnice, neustálému zdražování a jejich nízkým důchodům. „Vaše starosti chápu, ale důchody jsou vnitrostátní sociální záležitostí. Přesto podotýkám, že výše důchodů v České republice odporuje doporučení Evropské unie, jejíž stanovisko je, aby se důchody nepohybovaly daleko od průměru platů. U nás tomu tak bohužel není, a to je zlé,“ odpověděl europoslanec.

Obyvatelé tachovského domova si posteskli, že kvůli uzavřené plánské nemocnici je v regionu špatná dostupnost lékařské péče. „Do Stodu je to příliš daleko. Hlavně pro nás,“ zaznělo z jejich řad. „Samozřejmě máte pravdu, ale problém je donutit lidi, kteří o tomto rozhodují a nesou za to zodpvědnost, aby jednali ve prospěch pacientů,“ podotkl Kohlíček.

Zajímali jsme se o to, jaký ohlas u obyvatel domova v Panenské ulici měla informace, že s nimi chce europoslanec besedovat. „Řada z nich to vzala s povděkem. Události okolo sebe vnímají, sledují televizi, čtou noviny a tak jsou v obraze. Ale samozřejmě, že chtějí získat ještě více informací,“ řekla nám Jana Kiššová, vedoucí zařízení.

Besedou s tachovskými seniory návštěvní den Tachovska europoslanci ještě zdaleka neskončil. „Mimo jiné se zajedeme podívat do Černošína a na jeho nový kulturní sál. Také mne zajímá, kolik práce museli jeho představitelé a občané udělat, aby se v roce 2005 stali Vesnicí roku 2005. Poznatky z Černošína chci totiž předat starostům obcí, které mám v plánu navštívit,“ informoval nás Jaromír Kohlíček.