VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koníčkem může být i příprava jídla na svatby

Kšice – Helena Lindová už 43 let peče a vaří na svatební hostiny, přesto ji stále baví vařit a péct i ve vlastní domácnosti.

3.12.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Od osmi let pomáhala Helena Lindová své mamince s vařením. „Vařit a péct mě od malička baví, ráda připravuji i svatební hostiny,“ svěřila se nám Helena. Počet svatebních hostů, které za svůj život dosud nasytila se pohybuje v řádech tisíců.

Na první svatbu vařila Helena Lindová už v roce 1966. „Tehdy se ženil Pepa Mašků z Erpužic, to byla první svatba, na kterou jsem vařila. Bylo mi tehdy dvacet let. Od té doby jsem vařila nebo pekla koláče a cukroví na sto sedm svatebních hostin,“ sdělila nám Helena Lindová (na malém snímku).

Nejoblíbenějším jídlem českých svatebčanů je polévka s játrovými knedlíčky a svíčková. „Jako hlavní jídlo si ve většině případů přály rodiny nevěst a ženichů svíčkovou. Polévka samozřejmě musela být s játrovými knedlíčky. Dříve jsem často k večeři smažila svatebčanům řízky, dnes jsou už na svatebních hostinách více oblíbené večeře podávané formou švédských stolů. Na ty připravuji obložené studené mísy, miniřízečky, chlebíčky a nesmí chybět oblíbené jednohubky,“ vysvětlila nám Helena.

Dříve vařila a pekla na svatby všem, kdo si řekl, teď už ale připravuje svatební hostiny jen pro své příbuzné a známé. „Vařila jsem na mnoha svatbách ve Stříbře, dokonce i v okrese Plzeň – jih, teď už ale připravuji svatební hostiny jen pro rodinu a známé,“ řekla nám Helena.

Na svatbách bylo podle Heleny v průměru padesát hostů. „Největší počet svatebčanů, pro které jsem připravovala slavnostní tabuli bylo 116 llidí. Hostina byla v Trpístech v myslivecké chatě. Svatebčané se tam tehdy sotva vešli,“ vzpomněla si Helena.

Připravit dobré jídlo pro svatební hostinu trvá dva dny. „Svíčkovou vařím den předem, aby byla na slavnostní tabuli pěkně proleželá. Ve svatební den pak začínám vařit ráno v šest hodin, aby se mohl oběd svatebčanům podávat v pravé poledne,“ vysvětlila nám Helena.

Cukroví na svatební stoly musí mít Helena drobné a pěkně nazdobené. „Pekla jsem neteři na svatbu cukroví z dvaceti kilogramů mouky. To bylo největší množství, které jsem dělala najednou. Samozřejmě jsem pekla maličké nazdobené kousky, ale ke konci už jsem doslova padala na hubu,“ řekla nám s úsměvem Helena.

„Paní Lindová připravila celé svatební menu na moji svatbu. Uvařila knedlíčkovou polévku a vepřovou se zelím pro naše svatební hosty. Navíc nám ještě před svatbou pomáhala s pečením svatebních koláčů. Pekli jsme osm set malých a čtyři sta velkých svatebních koláčů asi do půlnoci. S pečením nám pomáhali také kamarádi a známí, tak jsme to nakonec zvládli na výbornou. Svatební hosté si koláče nemohli vynachválit. Na její miniřízečky vzpomínáme dodnes,“ sdělila nám Jiřina Ondrejková.

Helena peče koláče a cukroví také na větší oslavy. „Minulý týden jsem pekla známému koláče na oslavu padesátin. Když jsem na oslavu dorazila, zbývalo už na talířích posledních pár koláčků. Největší odměnou pro mě je, když lidem moje jídlo chutná,“ řekla nám Helena. „Na Vánoce peču především cukroví, do kterého se přidávají ořechy, to milujeme,“ dodala Helena.

Autor: Markéta Kaprhálová

3.12.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Představení nového loga a tabule v rámci projektu záchrany Böttgerova sloupu ve spolupráci s německou firmou v rámci projektu Böttger.

Obora představila logo s Böttgerovým památníkem

Jedním z cílů záchranných složek byl také požár valníku mezi Stříbrem a Těchlovicemi.

Čtvrtek na Stříbrsku: Dvě dopravní nehody a požár valníku se slámou

Bouřka se silným větrem zaměstnala hasiče v celém kraji

Plzeňský kraj - Hasiči odstraňovali padlé stromy a větve na více než třiceti místech.

OBRAZEM: Setkání s indiány vystřídalo kroužkování ledňáčků

Tachovsko – Společnému soužití člověka s přírodou se věnoval příměstský tábor s Dětským domovem Domino Plzeň.

Petr Ardeleanu bude v sobotu pískat na Baníku

Tachovsko – Ve čtvrtém kole nejvyšších fotbalových soutěží nebudou chybět ani jména všech tří Tachováků, kteří v nich působí. Dva z nich se vydají na Moravu.

Rozhodne již Stříbro o motokrosových titulech?

Stříbro - Neděle 20. srpna bude na motocyklovém závodišti ve Stříbře patřit atraktivnímu programu BUKSA/ADOS Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení