Rybáři si neví rady, nepomáhá plašení a finančně ohodnocený odstřel nemá velký úspěch. „Jen na Plánsku jsme letos pozorovali dvě stě až tři sta kormoránů. Tyto hejna dokážou totálně zlikvidovat plůdkové ryby. Škody průběžně vyčíslujeme. Na některých rybnících, které zpravujeme sežrali i sto procent obsádky,“ řekl Deníku Zdeněk Mašek, ředitel Českého rybářství.

„V současné době žádáme o náhrady škody. To co celý rok krmíme a o co se staráme nám ve finále někdo sežere. Je to začarovaný kruh. Chybějící plůdky budeme muset dokoupit, aby nebyl zákazník bit,“ dodal. „Spolupracujeme i s myslivci. Za každého uloveného kormorána vyplácíme pět set korun. Bohužel odstřel není moc účelný. Hejna se tady objevují na podzim, kdy mají myslivci své práce dost. Navíc by pro větší úspěšnost museli u rybníka sedět od rána do večera,“ konstatoval Mašek.

„Nevíme si rady,“ uvedl. Klatovské rybářství bude škody počítat až na jaře. „Určitě nějaké ztráty máme. Kormoráni se tady objevují vždy na jaře a na podzim. Štěstí je, že tady trvale nehnízdí,“ míní Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství. „Kormoráni sežerou vše, zbytek poraní. Působí tady i stres, kdy se rybky stáhnou do hloubky, nežerou a ztrácí na váze,“ uvedl Voráček. „Na klasických rybnících nelze ryby před nájezdy uchránit. Plašení je těžko proveditelné, hejno nedovolí, aby se k nim někdo přiblížil. Přesto se snažíme jejich počty eliminovat,“ řekl.