Šestnácté setkání obcí nesoucí název Kostelec se tentokrát uskutečnilo v Kostelci na Tachovsku. Do vesnice zavítaly delegace ze všech koutů republiky. Kostelečtí si tak zároveň připomněli výročí 655 let od první písemné zmínky o obci a oslavili založení první organizace dobrovolných hasičů v Kostelci. Od toho už uplynulo 115 let.

Oslavy už začaly v pátek. Obecní úřad nejprve připravil slavnostní večeři pro všechny občany spádových obcí. „Přišlo 250 obyvatel,“ potěšilo starostu Kostelce Františka Trhlíka. Po večeři se hosté setkali s režisérem Zdeňkem Troškou a den završil velkolepý ohňostroj. Hlavní program se ale uskutečnil v sobotu. V ranních hodinách se do Kostelce začaly sjíždět jednotlivé delegace, které i s hosty v sále kulturního domu přivítal první muž kostelecké radnice. „Je nás dost na to, abychom v podobných setkáních pokračovali i nadále. Je nás dost na to, abychom dokázali využít vzájemných zkušeností,“ řekl mimojiné Trhlík.

Přítomen byl i prezident Kostelců České republiky. „Jsem nesmírně rád, že tato tradice v nás zůstala. Klobouk dolů před letošními hostiteli. Sem se budu vždycky rád vracet,“ svěřil se nám Jan Nejedlo, který v roce 1992 stál u kolébky myšlenky podobná setkání pořádat. Oficiální zahájení se uskutečnilo na návsi, kde několika stovkám návštěvníků oslav přednesli zástupci delegací zdravice ze svých obcí. Na tribuně se konala ještě jiná slavnostní událost. Pokřtěna byla kniha, která popisuje historii všech Kostelců. Proud zábavy odstartovala salva v provedení Privilegovaného měšťanského střeleckého sboru ze Stříbra.

Na podiu se postupně vystřídala seskupení nejrůznějších žánrů. Nechyběl ani Josef Švejk c.k. Šraml, diváky potěšilo i vystoupení rodičů a dětí z kostelecké mateřské školy. Obrovský úspěch sklidila ukázka zásahu hasičské minijednotky Soptíci z Plzně. „Je hezké, že o hasičskou činnost jeví zájem už takoví caparti,“ potěšilo Magdu Drahoňovskou, jednu z nadšených návštěvnic. Diváci nevěděli, kam mají skočit dřív. Sotva skončili Soptíci, začala soutěž v požárním útoku dospělých. „Je vlastně úplně jedno, kdo vyhraje. Stejně to bude Kostelec,“ shodli se přihlížející starostové a starostky. Mezitím se už v malebných krojích představila Kostelecká šestka z Kostelce u Kyjova a její mládežnický taneční soubor. Tu pak vystřídal smíšený pěvecký sbor Radost z Kostelce u Zlína.

Country písničky zazpívali hostům Starší páni z Tachova. „Kolikátý že už je to ročník? Šestnáctý? Tak to už jsem jich patnáct prošvihl,“ řekl nám před svým vystoupením bavič a imitátor Václav Faltus, který následně diváky pobavil hlasy komiků, herců, zpěváků a politiků. Divadelní společnost Divoch ze Stříbra hosty roztleskala svým představením Výlet do minulosti obce. Po vyhlášení sportovních výsledků, kterých byla také pěkná řada, předal starosta František Trhlík štafetu Kostelci nad Orlicí, kde se setkání bude pořádat příští rok. „U nás už to bude vlastně potřetí,“ informovala nás tamní starostka Ivana Červínková.

Program pokračoval představením historického šermu Rytířů z Tachova a vystoupením kapely Amati Band Stříbro. Povedený den pak završila pouťová taneční zábava, při které až do ranních hodin vyhrávala kapela Repelent. V doprovodném programu se také uskutečnila ukázka uměleckých řemesel, návštěvníci se vyřádili i při historické lukostřelbě. Malí i velcí byli nadšeni z vyjížděk v kočárech se spřeženími, které si pro ně připravila kladrubská Ponyfarma. V nedalekém golfovém areálu v Alfrédově se konala soutěž v nejdelším odpalu míčkem. V Kostelci zase nechyběly nezbytné pouťové atrakce. „Jsem nadšená.

Spousta zábavy a legrace. Nejvíc se mi líbí Švejkiáda. My u nás setkání budeme pořádat za dva roky, tak si k nám musíme Švejka pozvat,“ smála se Miloslava Kubešová z Kostelce nad Vltavou. „Za vším je nadšení lidí z našich spolků a organizací. bez toho by se podobné setkání nemohlo uskutečnit. Všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli, z celého srdce děkuji,“ uvedl František Trhlík. „Za rok nashledanou v Kostelci nad Orlicí,“ neslo se náměstím těsně před tím, než se hosté rozjeli do svých domovů, kde se prý podělí o skvělé víkendové zážitky.