Prvního září totiž do školních lavic zasedli malí kouzelníci a kouzelnice a přivítala je stylově oblečená paní učitelka. Zazvonila na malý zvoneček, děti pozdravily a školní rok mohl začít. Po pěti letech tak bude do základní školy chodit kouzelnická třída. „Minulých pět let jsme měli třídu námořníků," konstatovala učitelka Světlana Ambrožová s tím, že ve třídě mají leccos podřízeno tématu. Například prvňáčci dostanou čepice, tematické je také razítko.
Přivítat děti při jejich slavnostním dnu přišel také starosta Chodové Plané Ctirad Hirš. „Zahajujeme první školní rok prvňáčků. Začínají jim tímto dnem nové povinnosti. Přeji vám všem, aby se dětem ve škole líbilo, vzájemně jste spolupracovali, rodiče byli spokojení a prarodiče se měli čím chlubit."

Ředitel Základní a mateřské školy v Chodové Plané Jan Ambrož popřál rodičům i dětem hlavně úspěchy a řekl, že „přijdou i neúspěchy, ale jen ten, kdo ví o svém neúspěchu, má možnost na něm zapracovat. Dnes je to pro nás běžné, že umíme číst a psát, ale vzpomeňte si na svoji první třídu. Pro děti je to veliká změna…"

Do kouzelnické první třídy nastoupilo celkem dvacet jedna prvňáčků. Mezi nimi jsou čtyři Davidové, Kateřina, Matyáš, Adriana, Karel, Kristýna, Tomáš, Andrea, Sarah, Mikuláš Josef, dvě Kamily, Karolína, Patrick, Roman, Barbora, Karina a Michal Ctirad.